İtalya'nın Bizim Deniz (Mare Nostrum) Projesi (Kısaca)
Faşist-yayılmacı Benito Mussolini'nin Akdeniz'de Roma İmparatorluğu'nu yeniden canlandırma, Akdeniz'in tamamına egemen olma politikasına Bizim Deniz (Mare Nostrum) Politikası denir. Latince Mare Nostrum; Bizim Deniz, anlamına gelir. Alman Hayat Sahası (Lebensraum) politikasına benzer bir politikadır. Her iki politika da sömürgecilik esasına dayalıdır. İtalya politika çerçevesinde Rijeka kenti, Etiyopya ve Arnavutluk'u işgal edip Almanya ile Mihver yapıda yer almıştır.
Mare Nostrum politikası çerçevesinde Duce (Lider) Mussolini, ilk önce Yugoslavya'ya bağlı Adriyatik kıyısındaki stratejik Fiume (Hırvatistan'a bağlı Rijeka) kentini ele geçirdi. 1935 yılından itibaren İtalyan faşistler, gözünü Habeşistan'a dikti. Habeşistan (Etiyopya) 1936'dan itibaren İtalyanların denetimine girdi. Nisan 1939'da ise Arnavutluk üzerine gerçekleştirilen askeri harekat ile Arnavutluk işgal edildi. İtalyan Kralı, Arnavutluk'un Kralı ilan edildi.
Sömürgeci emellerine ulaşmak adına İtalya, Nazi Almanyası önderliğinde Mihver Grup içinde yer aldı. 1939'da da Almanya ile Çelik Paktı'nı kurdu. İtalya, II. Dünya Savaşı'nın çıkmasında Almanya ve Japonya ile birlikte pay sahibi oldu.
Almanya'nın Hayat Sahası politikası Nedir? Ayrıca BKZ.
http://www.sessiztarih.net/2020/07/almanyanin-hayat-sahasi-politikasi-ne.html
Faşizm nedir?Ayrıca BKZ.↴
http://www.sessiztarih.net/2014/04/fasizm-nedir.html
Hazırlayan: Ali ÇİMEN
Yorumlar
Yorum Gönder