En Kısa Süre Tahtta Kalan Osmanlı Padişahı Kimdir?

   V. Murat, tarihte Osmanlı tahtında en kısa süre kalan Osmanlı padişahıdır. 30 Mayıs 1876 ile 31 Ağustos 1876 tarihleri arasında, 3 ay 3 gün padişahlık yapmıştır. Osmanlı Devletinin 33. padişahıdır.



  Babası Sultan Abdülmecid'in en büyük oğlu olarak saltanat veliahtı olmasına rağmen amcası Sultan Abdülaziz padişahlık koltuğuna oturmuştu. 1876'da meşrutiyet taraftarı çevreler amcasını indirip kendisini tahta çıkarmak istemiş ve bir meşrutiyet taraftarı olan V. Murat bunu kabul etmişti. 30 Mayıs günü amcası hal'edilmişti. Kendisi olaylı bir biçimde tahta çıkmıştı. Aşırı içki tüketen ve sinirleri çok yumuşak olan padişah bu durumdan etkilendi. Buhran geçirdi. Psikozlar yaşadı. Padişahlık yapamayacak bir duruma geldi. 

 Yaklaşık 3 ay önce Abdülaziz'in devrilmesinde olduğu gibi 31 Ağustos 1876'da, cinnet geçirdiği ve ülke idare edemeyeceği gerekçesi ile V. Murat da tahttan indirildi. Yerine ağabeyi II. Abdülhamit getirildi. Kaynaklar V. Murat'ın tahtta kaldığı 93 günün sadece 7 günü kendine mâlik (kendini bilen halde) olduğunu belirtir.

   Yaklaşık 28 yıl Çırağan Sarayı'nda kalabalık bir maiyetle yaşadı. Akıl ve ruh sağlığının düzeldiği belirtildi. Piyano çaldı. Besteler yaptı. 29 Ağustos 1904'te ise vefat etti.

Ayrıntılı bilgi ve Kaynakça için BKZ.↴

İlk Piyanist Osmanlı Padişahı Kimdir? Ayrıca BKZ.↴

Derleyen: Ali ÇİMEN

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk ve Dayısının Çiftliğindeki Günleri

Yurt Açan-Yurt Tutan-Yurt Kurtaran Savaşları Nedir?

İstanbul'da Doğan ve Ölen İlk Osmanlı Padişahı Kimdir?