Ulusal Kurtuluş Savaşı vermek sureti ile kurulan Türkiye Cumhuriyeti, Milli Mücadeleye halkının tamamı ile katılan; sırasıyla İnebolu ilçesi ile Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa kentlerini İstiklâl Madalyası ile taltif etmiştir (ödüllendirmiştir). Türkiye'de İstiklâl Madalyasına sahip ilk ve tek ilçe Kastamonu ilinin İnebolu ilçesidir. İstiklâl Madalyasına sahip olan ilk il ise Kahramanmaraş'tır. İstiklâl madalyasını alan son il ise Şanlıurfa'dır.
TBMM, 11 Şubat 1924'te İnebolu Mavnacılar Loncasına, beyaz şeritli İstiklâl Madalyası ve Beratı taltif etmişti. Denizden kayıklarla kıyıya cephane getiren, cephaneyi kağnılara yükleyip Ankara'ya İstiklâl Yolu üzerinden taşıyan İnebolu halkı, üç yıl boyunca bir ücret ya da karşılık beklemeden bu görevi yerine getirmişti.
→İstiklâl Madalyasına Sahip Türkiye'deki İlk ve Tek İlçe için BKZ.↴
http://www.sessiztarih.net/2020/06/istiklal-madalyasina-sahip-turkiyedeki.html
İstiklâl Madalyası |
→İstiklâl Madalyasına Sahip Türkiye'deki İlk ve Tek İlçe için BKZ.↴
http://www.sessiztarih.net/2020/06/istiklal-madalyasina-sahip-turkiyedeki.html
Maraş; Fransız işgaline Sütçü İmamı, Abdal Halil Ağası, Senem Ayşesi, Naciye ninesi, Hürü Anası, Karayılanı gibi daha adını sayamadığımız kahraman tüm halkı ile karşı koydu. Halk, 22 gün 22 gece Maraş'ı savundu. 11 Şubat 1920 gecesi Fransızlar kentten kovuldu. Savaş sonrasında TBMM İstiklal Madalyası vermek için şehirde Kurtuluş Savaşı'na katılanların listesini istedi. Kentin ileri gelenleri, ''Maraş'ta Milli Mücadeleye katılmayan bir fert bile yoktur'' demişti. Bunun üzerine TBMM, İstiklal Madalyasını tüm şehre vermeyi kararlaştırdı. 5 Nisan 1925'de İstiklal madalyasına sahip ilk kent Maraş oldu. Şehre 7 Şubat 1973'te ise ''kahraman'' unvanı verildi. Kentin adı Kahramanmaraş oldu.
Maraş Savunması |
Urfa, Fransız işgaline karşı, Jandarma Binbaşı Ali Rıza Bey liderliğinde, şehrin ileri gelenlerin oluşturduğu 12 reis ile örgütlenmeye başladı. Binbaşı Ali Saip Bey bu örgütlenmeyi daha da güçlendirdi. Ali Saip Bey, Urfa halkıyla büyük bir direniş gösterdi. Fransızlara şehri terk etmeleri için ültimatom verdi. Açlık ve susuzluk tehlikesi çeken Fransızlar, 11 Nisan 1920'de teslim oldu. TBMM, 12 Haziran 1984'te Urfa'ya ''Şanlı'' Unvanını verdi. Böylece kentin adı Şanlıurfa oldu. Nisan 2016'da TBMM tarafından Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyası verilmesine dair kanun kabul edildi. Böylece İstiklal Madalyasına sahip son kent Şanlıurfa oldu.
Urfa Savunması |
http://www.sessiztarih.net/2013/12/istiklal-madalyas-nedir.html
Hazırlayan: Ali ÇİMEN
Kaynakça:
→ İnebolu Beldiyesi için BKZ.↴
http://www.inebolu.bel.tr/inebolu.asp?Id=63&inebolu=istiklal-madalyamiz
→Gaziantep Belediyesi için BKZ.↴
https://gaziantep.bel.tr/sayfa/gaziantep-mucadele-22
→ Konu ile ilgili Yeniçağ Gazetesi'nin 08.04.2016 tarihli haberi için BKZ.↴
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/sanliurfaya-istiklal-madalyasi-134902h.htm
→Kahramanmaraş Belediyesi için BKZ.↴
https://kahramanmaras.bel.tr/kahramanmaras/milli-mucadele
Yorumlar
Yorum Gönder