Pikardi (Picardie) Manevraları ve Mustafa Kemal / Özet

   Fransa'nın başta Almaya olmak üzere tüm dünyaya askeri gücünü gösterdiği, gövde gösterisi yaptığı askeri manevralara (17-21 Eylül 1910) Pikardi (Picardie) Manevraları denir. Osmanlı Devleti adına Binbaşı Ali Fethi (Okyar), Binbaşı Selahaddin ve Kolağası (Kıdemli Yüzbaşı) Mustafa Kemal (Atatürk)  Beyler gözlemci sıfatı ile katılmışlardır.

    Pikardi'de yaklaşık 60 bin askerle yapılan tatbikatta ilk kez bir manevrada savaş aracı olarak uçaklar ve balonlar denenmiştir. Ayrıca yine ilk kez Fransız topçusu 30 topu aynı anda kullanmak sureti ile yoğun atışlarda bulunmuştur.



   Kolağası Mustafa Kemal Bey, Pikardi Manevraları sonrası, I. Dünya Savaşı'nın yakın bir zamanda çıkacağını ve Osmanlı'ya da bu savaşın etki edeceğine dair bir raporu, arkadaşları ile birlikte hazırlayarak Osmanlı Harbiye Vekaleti'ne sunmuştur. Bu kadar büyük hazırlıkların yapılması, Osmanlı kurmaylarının savaş kokusu almasına neden olmuş ve  kurmaylar Osmanlı'yı derhal önlem alması konusunda uyarmıştır.

  Mustafa Kemal Bey, manevralar bittikten ve Osmanlı genelkurmayına sunulacak olan rapor hazırlandıktan sonra, o dönem Paris Askeri Ateşesi olan Harbiye'den yakın arkadaşı Ali Fethi Bey ile Fransa başta olmak üzere Belçika, Hollanda, İsviçre gezisi yapmıştır. Bu gezi ile birlikte Mustafa Kemal Avrupa'daki askeri, teknik gelişmeleri yakından görmüş ve askeri deneyimlerini artırmıştır.

Konu ile ilgili AYRINTILI ANLATIM, TARTIŞMALAR ve Kaynakça için BKZ.↴

Pikardi (Picardie) Manevraları ve Mustafa Kemal↴


Derleyen: Ali ÇİMEN



Pikardi Manevrası Krokisi








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yurt Açan-Yurt Tutan-Yurt Kurtaran Savaşları Nedir?

Atatürk ve Dayısının Çiftliğindeki Günleri

Mustafa Kemal Atatürkün Okuduğu Okullar LGS Özet