24 Haziran 1948 ile 12 Mayıs 1949 arasında, SSCB'nin başta ABD olmak üzere Batılı Devletlere göz dağı vermek, onları Berlin'den çıkartmak gibi amaçlar ile Berlin'in tüm kara bağlantısını ve ikmal yollarını kesip, bölgeye giriş-çıkışı kontrolü altına aldığı olaya Berlin Ablukası denir.
Berlin'in batısı Batılı ülkelerin, doğusu ise SSCB'nin kontrolü altında idi. Fakat Berlin çevresi SSCB'nin işgali altında ve Berlin de bu bölgenin içinde "ada" gibi duruyordu. Müttefikler Berlin'e geçerken SSCB işgal bölgelerinden geçeceklerdi. Sovyetler, 23 -24 Haziran gecesi Berlin'e olan tüm giriş ve çıkışları durdurdu. Kara ve demir yollarını tuttu. Tüm ikmal yollarını kesti. Batı Berlin halkı erzaksız ve zor durumda kaldı. Ablukayı aşmak isteyen ABD, hava koridoru kullandı. Her türlü yiyecek ve yardım malzemesini uçaklarla Batı Berlin'e götürdü. "Kuru Üzüm Bombardıman Uçakları" savaşta büyümüş Berlinli çocuklara gökyüzünden tatlı yiyeceklerin olduğu paketleri küçük paraşütlerle attılar.
Abluka, BM'nin araya girmesi ile 1949'da kalktı. Fakat abluka nedeni ile çeşitli sonuçlar gözler önüne serildi. Berlin Ablukası ile Berlin Buhranı doğdu. Berlin Buhranı 1972'ye kadar sürdü. II. Dünya Savaşı galibi Müttefik blok çöktü, parçalandı. İki kutuplu dünya ve Soğuk Savaş Dönemi'ne girildi. Dünya ABD ve SSCB kutuplarına bölündü. Almanya ve Berlin Doğu ve Batı diye ikiye bölündü. Gerginlikler ve tehditler birbirini kovaladı. 1961'de Berlin Duvarı örüldü. Berlin Ablukası Soğuk Savaş'ın başladığının en büyük ispatı oldu.
Konu İle İlgili Ayrıntılı Anlatım ve Kaynakça İçin BKZ.↴
Derleyen: Ali ÇİMEN
Yorumlar
Yorum Gönder