II. Dünya Savaşı'nın en kızgın döneminde, İngiltere'den sipariş edilen denizaltıları teslim almak üzere, 200 kişilik mürettebatı ile Mersin'den 23 Haziran 1941'de ayrılan Refah Şilebi'nin, hangi ülkeye ait olduğu hala netlik kazanmayan denizaltıdan atılan torpil sonucu batırılmasıyla meydana gelen faciaya Refah Şilebi Olayı denir.
Faciada resmi rakamlara göre; gemi kaptanı ve filo komutanı dahil olmak üzere 168 kişi yaşamını yitirdi. 32 kişi ise sağ olarak kazadan kurtuldu. Kazanın duyulması sonrası TBMM soruşturma komisyonu kurdu. Sorumlular hakkında davalar açıldı. Dönemin Savunma ve Ulaştırma bakanları istifa etti. Sorumlu tüm kişiler kasıt olmadığı gerekçesiyle suçsuz bulundu. Gemide yaşamını yitirenlere şehitlik onuru ancak 1951'de resmen verildi. Eski bir geminin güvenliksiz ve korumasız bir biçimde Akdeniz'e açılması, açıldıktan bir kaç saat sonra kimliği belirsiz bir denizaltı tarafından iki torpille batırılması, hem Türkiye hem de dünya siyasetinde tartışmalara yol açtı.
Refah Şilebi faciasına dair birçok senaryo türetildi. Almanya İngiltere'yi, İngiltere Almanya'yı sabotaj yapmakla suçladı. Fransa'nın gemiyi yanlışlıkla batırdığı iddia edildi. İtalyanların gemiye sabotaj yaptığı ya da torpille batırdığı da iddialar arasına girdi. Fakat hiçbir dönem kimin yaptığına dair kesin sonuçlara ulaşılamadı. Olayla ilgili kesin olan en önemli şey ise, bu facianın, Türkiye'nin II. Dünya Savaşı'na girmesi için tasarlanmış bir tezgah olduğudur.
II. Dünya Savaşı'nda Refah Şilebi Olayı Nedir? Ayrıntılı Anlatım ve Kaynakça için BKZ.↴
Hazırlayan: Ali ÇİMEN
Yorumlar
Yorum Gönder