Kurtuluş Savaşı'nda Yunan ve Türk güçleri arasında Müttefik Devletlerin çizdiği güvenlikli sınır çizgisine Milne Hattı denir. Milli Mücadele döneminde, Yunanistan'ın Batı Anadolu'yu işgali nedeniyle çıkan karışıklıkları önlemek, İtalyan- Yunan anlaşmazlığına çözüm getirmek, Yunanlıların stratejik durumlarını saptamak, Türk milis güçlerinin (Kuvay-ı Milliye) Yunanlılara karşı yaptığı yıpratmacı, savunmacı çatışmalarını engellemek gibi nedenler ile Paris Barış Konferansı'nın görevlendirdiği General Milne tarafından iki taraf güçleri arasında çizilen hatta Milne Hattı denir.
General Milne'nin 3 Kasım 1919'da resmen bildirdiği Milne Hattı kısaca; Ayvalık'tan Madra ve Aymaz Dağı civarına, oradan Sarıtaş-Tepecik -Yeni Çiftlik- Sart'tan Bademiye'ye doğru inip Selçuk'a kadar uzanıyordu. Hat boyunca Türk güçleri 3 km kadar uzaklaşacak, köylüler silah bulunduramayacak, güvenlikli alan oluşturulacaktı. Bu hat boyunca yüzlerce Türk köyü işgale açık hale getirildi.
Milne Hattı, Yunan işgalinin o tarihe kadarki en ileri hattıdır. Bu hat Yunan işgal kuvvetleri tarafından aşılmış; Türk savunma güçleri de bu hattı kabul etmemiş ve hattın ilerisine geçerek direnişi sürdürmüştür. Milne Hattı civarında çok büyük bir savaş yaşanmamıştır. 22 Haziran 1920'de başlayan Yunan saldırısı, bu yapay hattın ortadan kalktığının bir göstergesi olmuştur.
Milne Hattı →Ayrıntılı Bilgi için BKZ.↴
http://www.sessiztarih.net/2014/02/milne-hatti-nedir.html
Hazırlayan: Ali ÇİMEN
Milne Hattı →Ayrıntılı Bilgi için BKZ.↴
http://www.sessiztarih.net/2014/02/milne-hatti-nedir.html
Hazırlayan: Ali ÇİMEN
Yorumlar
Yorum Gönder