İskitler (Sakalar), ''Bozkırın Kuyumcuları'' olarak bilinirler. Dönemlerinde altın ve gümüş işlemeciliğinde ileriye giden bir uygarlık olduğu için bu deyim ile dile getirilmişlerdir.
İskit kurganlarında bulunan altın işlemeleri ile bezenmiş; ok uçları, altın kaplar, altın plakalarla süslenen deri kılıfları, keçi, pars gibi hayvanların figürlerinin olduğu birçok altın eşya, atlara ait eşyalar gibi arkeolojik buluntular tespit edilmişti. Özellikle Esik kurganında binlerce altın eşya tespit edilmiş; ünlü ''Altın Elbiseli Adam'' kostümü bu mezardan çıkarılmıştı. Bu kurganda bulunan tarihteki en önemli arkeolojik kalıntılardan biri olduğu düşünülen; ceket, pantolon ve çizmeden oluşan altın elbisenin bir prense ait olduğu düşünülmektedir. Aynı kurganda üstünde yazı olan gümüş bir kap bulunmuştur. İki cümlelik bu yazı okunduğunda, 23 yaşında bir prensin mezarı olduğu tahmin edilmiştir.
Mücevher tarzı altın işlemeciliği, altın kaplama tekniklerini, metal üzerine işlemeciliği, Orta Asya göçebe geleneğinin ünlü hayvan üslubu tasvirlerini kuyumcukta ustaca kullanan Sakalar (İskitler) ''Bozkırın Kuyumcuları'' deyimini hak etmiştir.
→ İskitler Hakkında bilgi için BKZ↴
Derleyen: Ali ÇİMEN
KAYNAKÇA:
→Aygün Kalkan, ''İskitlerden Günümüze: Esik Kurganı ve Altın Elbiseli Adam'' adlı yazısından yararlanılmıştır. Bu yazıya ulaşmak için BKZ.↴
Yorumlar
Yorum Gönder