Ana içeriğe atla

Besarabya Neresidir? Burada Hangi Türk Boyu Yaşamaktadır?

   Günümüzdeki Moldova'nın Osmanlı Devleti dönemindeki adı Besarabya'dır. Kaynaklarda bu terimin Osmanlılar tarafından ilk kez kullanıldığı belirtilmektedir. Hristiyan Besarabya Gagavuz Türklerinin yaşadığı bölgedir.

   Eflak (Romanya) ve Boğdan bölgesi (Memleketeyn) Fatih döneminde Osmanlı Devleti'ne bağlandı. Besarabya ise Boğdan eyaletinin bir parçası oldu. Uzun yıllar Osmanlı egemenliğinde yaşadı. XIX. yüzyılın başlarında  Eflak ve Boğdan'ı işgal eden Rusya, 1812 Bükreş Anlaşması ile bu bölgeleri Osmanlı'ya geri verdi. Fakat Boğdan'ın Besarabya bölgesi Rusya'ya bırakıldı. Bölge, 1918'de Rusya'dan ayrılarak Romanya'ya dahil oldu. Sovyet Rusya (SSCB) döneminde 19145'de Besarabya, tekrar Rus topraklarına dahil oldu. Sovyetler Birliğinin dağılma sürecinde, 1991'de bağımsızlığını ilan ederek Moldova Cumhuriyeti olarak yaşamaya devam etti. 

Mavi Bölge Romanya- Sarı Bölge- Boğdan. Sarı bölgedeki çizginin batısında kalan yöre tarihteki Besarabyadır. Doğusunda kalan bölge bugünkü Romanya'ya ait Boğdan topraklarıdır.

   Prut ve Dinyester nehirleri arasındaki Besarabya, adını Eflaklı Basarap ailesinden alır. Romanya nüfuz bölgesinin hissedildiği Besarabya bölgesi, Karadeniz havzasındaki Prut ve Dinyester nehirleri arasındaki bölgedir. Rus nüfuz bölgesi Transdinyester bölgesi ise Dinyester Nehrinin kuzeyine doğru Moldovya Ukrayna sınırına kadar uzanmaktadır. 

   Kozmopolit bir yapısı olan Moldova'da, çoğunlukla Moldovanlar yaşamaktadır.  Onlarla birlikte  Rus, Bulgar, Ukraynalı ve Gagavuz (Gökoğuz) Türkleri de bölgede yaşamaktadır. Gagavuz Türkleri, Besarabya Gagavuzları olarak da bilinirler. Gagavuz Yeri Özerk Bölgesinde Moldova'ya bağlı yaşayan Gagavuz Türkleri, Oğuz Türklerindendir. Hristiyanlık dinini benimsemiş olmalarına rağmen Türklük kimliklerini ve dillerini kaybetmeden günümüze kadar gelmişlerdir.

Meleketeyn Neresidir?→Ayrıca BKZ.↴

Moldova-Gagavuzya Yeri Özerk Bölgesi

Kaynakça:

→Güney Ferhat BATIUluslararası Sistem ile Doğu Avrupa’nın Sorunu: Moldova ve Transdinyester, Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi,17 Temmuz 2018.

Yukarıdaki makaleye genel ağdan ulaşmak için BKZ.↴

→TDV İslam Ansiklopedisi, Gagauzlar, C. 13, İstanbul 1996, s.288-291.

→Mustafa CENGİZ, ''TÜRK BOYLARININ HALK EDEBİYATINDAN ÖRNEKLER: BESARABYA GAGAUZLARININ AĞIZLARI'', Uluslararası Türk Lehçeleri Araştırma Dergisi, C.1, Sayı 2, 2017, s.174-182.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Misak-ı Milli'den Verilen İlk Taviz Neresidir?

Misak-ı Milli'den verilen ilk taviz Batum'dur . Sovyet Rusya ile TBMM arasında 16 Mart 1921'de imzalanan Moskova Anlaşması'nda Sovyetler, TBMM'nin Misak-ı Milli sınırlarını tanımıştı. Ancak Sovyetler Birliği TBMM'nin daha önce Ermenistan ve Gürcistan ile imzaladığı anlaşmalarda belirlenen sınırı, Batum'un Gürcistan'a bırakılması şartıyla tanıdı. Gürcistan, Bolşevik rejiminin önemli uydu devletlerinden biri haline gelmişti. Lazistan'ın liman kenti Moskova Anlaşması ile Gürcülere bırakılmasına rağmen 20 Mart 1921'de Sovyetlerin ünlü Kızıl Ordu birlikleri, bölgedeki TBMM birliklerine saldırmış, hatta bir kısmını esir almıştı. Çünkü Moskova Anlaşması'nın haberi Batum'a ulaşmamıştı.  BATUM

Hicrî Takvim Miladi Takvime Nasıl Çevrilir?

Örnek: Hicrî 1431 yılını Miladi Takvime Çevirme Aşamaları: I. Aşama : 1441 Hicrî yıl 33 sayısına bölünür. Çünkü 1 Hicri yıl yaklaşık 354 gündür. Hicrî takvim kamerî, yani aya dayalı düzenlenir. Güneşe dayalı düzenlenen Miladi Takvimde ise 1 miladi yıl yaklaşık 365 gündür. İki takvim arasında bir yıllık sürede 11 günlük fark görülür. Bu fark toplamda her 33 yılda 1 yıl olmuş olur. 1431/ 33 = 43,36...→ yaklaşık 43. Böylece 33 yılda 1 yıllık farktan 1431 yılda kaç yıl fark olduğu ortaya çıkar. II. Aşama :  Yukarıda çıkan sonuç, Hicri yıldan çıkarılır. 1431-43= 1388 Böylece Hicri Takvimin Miladi takvim ile arasındaki fark düzeltilmiş oldu. III. Aşama : Yukarıda çıkan sonuç yıl farkı alınmış hicri tarihtir. Son olarak bu sonuca iki takvim arasında 622 yıl farkı eklenir. Hicrî Takvim başlangıcı, İslam Dini Peygamberi Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye Hicreti olayıdır. Bu olay Miladi 622'de olmuştur. 622 rakamı   iki takvim arasındaki yıl farkı

Atatürk Dönemi Türkiye- Fransa Arasındaki Sorunlar Nelerdir?

* Osmanlı Borçları Özet için BKZ.↴ http://www.sessiztarih.net/2020/06/osmanli-borclari-dis-borc-sorunu-ozet.html Ayrıntı bilgi için BKZ.↴ http://www.sessiztarih.net/2020/06/osmanli-borclari-dis-borclar-sorunu.html * Yabancı Okullar Özet bilgi için BKZ. ↴ http://www.sessiztarih.net/2020/06/yabanci-okullar-sorunu-ozet.html Ayrıntı bilgi için BKZ.↴ http://www.sessiztarih.net/2020/06/osmanlidan-turkiyeye-yabanci-okullar.html * Hatay Sorunu * Bozkurt-Lotus Olayı Konu ayrıntısı için içeriğe BKZ↴ http://www.sessiztarih.net/2020/06/bozkurt-lotus-davasi-ve-onemi-nedir.html * Adana- Mersin Demiryolu'nun Millileştirilmesi