Ana içeriğe atla

Atatürk Askeri Rütbelerini Nerede, Ne Zaman Aldı?

*TEĞMEN: M. Kemal Harp Okulu'ndan 1902'de teğmen rütbesi ile mezun oldu.

*KURMAY YÜZBAŞI: Mustafa Kemal, Harp Akademisi'nden 1905'te kurmay yüzbaşı olarak mezun oldu.
 
*BİNBAŞI: 1911-1912 Trablusgarp Savaşı esnasında bu rütbeyi aldı (30 Kasım 1911).

*YARBAY: 1913'te Sofya'da askeri ateşemiliter (elçi) görevindeyken terfi etti.

*ALBAY (MİRALAY) : Çanakkale Savaşları sırasında albaylığa terfi etti.

*GENERAL (MİRLİVA) : Çanakkale Savaşlarından ''Anafartalar Kahramanı'' olarak ayrılırken savaş sonunda generallik rütbesine terfi eden Mustafa Kemal 1917'de Kafkas Cephesi'nde görev alıp Muş ve Bitlis'i işgalden kurtardıktan sonra 1918'de Mondros Mütarekesi'nin imzalanacağı sıralarda Suriye- Filistin cephesine ''Yıldırım Orduları Grup Komutanlığı'' görevini sürdürdü. 

19 Mayıs 1919'da ise 9. Ordu Müfettişliği resmi ünvanıyla, resmi görevi olan Mondros Mütarekesi hükümlerini uygulamak yerine milli bilinci uyandırmaya çalıştı. Böylece KURTULUŞ SAVAŞI'nı başlattı. 22 Haziran 1919 tarihli isyan bildirgesi, AMASYA Genelgesi'ni (Ta'mim) yayımlayan M. Kemal, 6-7 Temmuz 1919'da İstanbul tarafından başta İngilizler olmak üzere İtilaf Devletleri'nin de baskısıyla Ordu Müfettişliği görevinden alındı. 7-8 Temmuz 1919'da ise askerlik mesleğinden istifa ederek Kurtuluş Savaşı'nı bir sivil vatandaş olarak yürüttü. 5 Ağustos 1921'de TBMM'nin üç aylık geçici bir süre için çıkardığı ''Başkomutanlık Kanunu'' ile Türk ordularının başkumandanı olarak askerlik mesleğine geri döndü. Batı Cephesi'nde Sakarya Meydan Savaşı, Başkomutanlık ve Büyük Taarruz'u kazanarak Türkiye'yi Türkiye halkı ile birlikte düşmandan kurtardı.

*MAREŞALLİK: 23 Ağustos- 13 Eylül 1921 tarihleri arasında zaferle sonuçlanan Sakarya Meydan Muharebesi sonucunda M. Kemal, büyük meydan muharebeleri kazanabilen ve dünyadaki az sayıda paşaya verilen Mareşallik (Müşirlik) rütbesine sahip oldu. Ayrıca Gazilik unvanı da verildi.

Derleyen: Ali ÇİMEN

Yorumlar

  1. Iste komutan işte başkomutan

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler gayet güzel olmuş çok yardımcı oldu bana.

    YanıtlaSil
  3. Sınav için yardımcı olacak. Sağolun...

    YanıtlaSil
  4. çok yararlı gerçekten teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. Harika olmuş çok teşekkür ediyoruz.

    Emel
    Duygu
    Ecrin
    Ada

    YanıtlaSil
  6. Yanıtlar
    1. 1881 de Türk olduğu için zaten askerdi. Eğitimler ve zaferlerle birlikte düşünüldüğünde açıktır ki bu kadar başarılar 7 yıllık değil bir ömürdür Mareşal BÜYÜK Başkomutan Gazi Mustafa Kemal atatür

      Sil
  7. 7 yılda Mareşal olmuş diyen var , ne 7 yılı cepheden cepheye göçen koca bir 19yılın sonunda Mareşal olmuş... tebrikler admin.

    YanıtlaSil
  8. ancak kafkas cephesinde aldığı tuğgenerallik rütbesini yazmamışsınız .....

    YanıtlaSil
  9. Teşekkürler uğraşılmış bi işe benzio

    YanıtlaSil
  10. Çok teşşekurler çok işime yaradı

    YanıtlaSil

  11. ATATÜRK'ÜN ÇOCUKLUK ANILARI: KARANLIKTAN KORKMAM
    On beş yaşlarındaydım. Manastır Askeri İdadisi'ne gidiyordum. (O zamanın lisesi) Yaz tatilinde dayımın çiftliğine gitmiştik. Komşunun oğlu Enver'le çok iyi arkadaştık. Ara sıra birlikte gezerdik. Bir gün Enver, bizim bağa gidip üzüm yiyelim, dedi. Ben de olur dedim. Annelerimizden izin alıp yola çıktık. Sağda solda fazla eğlendiğimiz için, karanlığa kaldık.
    Enver: "İstersen dönelim. Sen şehir çocuğu olduğun için, karanlıktan korkarsın. Böyle durumlara alışık değilsin" dedi.
    Ben karanlıktan korkmadığımı söyledim. Yola devam edelim dedim. Tarla kenarı, patika yol, ağaçlık alan derken, karanlık iyice çöktü. Yanımdaki Enver'i zor seçer oldum. Bir saat önce dağların kartalıyım diyen Enver, gel Mustafa dönelim, az kalmıştı ya, yarın gündüz geliriz, demeye başladı. Neyse ki sonunda bağa vardık ve birer salkım üzüm kopardık. Üzüm yiyerek çiftliğe döndük.

    Öğretmenim Atatürk - Bilgi Yayınevi - Sayfa: 47

    İLK ANDA CANIM SIKILMIŞTI
    Bakla tarlasında yalnız başıma bekçilik yaptığım günlerden birinde öğle vakti kulübenin önündeki çardak altında uyuya kalmışım. Aradan ne kadar zaman geçti bilmiyorum, annemin sesine uyandım.
    Annem: ” Dayısı şuna bak, Mustafa uyuya kalmış. Makbule dün pınardan soğuk su içince hastalandı ya, Mustafa bütün gece başında bekledi. Ondan uykusunu alamadı. Neyse ki Makbule’ye ballı ıhlamur içirdim de iyileşti ” dedi.
    Dayım: ” Bırak canım uyusun. Benim en sevdiğim şeydir burada uyumak. Bu öğle sıcağında karga falan uğramaz. Bir yatsam iki saatten önce top atsan uyanmam ” dedi.
    Bu konuşmaları duyunca ayağa fırladım. Uykuda yakalandım diye ilk anda canım sıkılmıştı ama Makbule’nin iyileştiğini duyunca rahatladım.

    Bir Öğretmenin Kaleminden ATATÜRK - Doğan Egmont - Sayfa: 18

    YanıtlaSil
  12. Teşekkürler denemem vardı , yardımcı oldu ;)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Misak-ı Milli'den Verilen İlk Taviz Neresidir?

Misak-ı Milli'den verilen ilk taviz Batum'dur . Sovyet Rusya ile TBMM arasında 16 Mart 1921'de imzalanan Moskova Anlaşması'nda Sovyetler, TBMM'nin Misak-ı Milli sınırlarını tanımıştı. Ancak Sovyetler Birliği TBMM'nin daha önce Ermenistan ve Gürcistan ile imzaladığı anlaşmalarda belirlenen sınırı, Batum'un Gürcistan'a bırakılması şartıyla tanıdı. Gürcistan, Bolşevik rejiminin önemli uydu devletlerinden biri haline gelmişti. Lazistan'ın liman kenti Moskova Anlaşması ile Gürcülere bırakılmasına rağmen 20 Mart 1921'de Sovyetlerin ünlü Kızıl Ordu birlikleri, bölgedeki TBMM birliklerine saldırmış, hatta bir kısmını esir almıştı. Çünkü Moskova Anlaşması'nın haberi Batum'a ulaşmamıştı.  BATUM

Hicrî Takvim Miladi Takvime Nasıl Çevrilir?

Örnek: Hicrî 1431 yılını Miladi Takvime Çevirme Aşamaları: I. Aşama : 1441 Hicrî yıl 33 sayısına bölünür. Çünkü 1 Hicri yıl yaklaşık 354 gündür. Hicrî takvim kamerî, yani aya dayalı düzenlenir. Güneşe dayalı düzenlenen Miladi Takvimde ise 1 miladi yıl yaklaşık 365 gündür. İki takvim arasında bir yıllık sürede 11 günlük fark görülür. Bu fark toplamda her 33 yılda 1 yıl olmuş olur. 1431/ 33 = 43,36...→ yaklaşık 43. Böylece 33 yılda 1 yıllık farktan 1431 yılda kaç yıl fark olduğu ortaya çıkar. II. Aşama :  Yukarıda çıkan sonuç, Hicri yıldan çıkarılır. 1431-43= 1388 Böylece Hicri Takvimin Miladi takvim ile arasındaki fark düzeltilmiş oldu. III. Aşama : Yukarıda çıkan sonuç yıl farkı alınmış hicri tarihtir. Son olarak bu sonuca iki takvim arasında 622 yıl farkı eklenir. Hicrî Takvim başlangıcı, İslam Dini Peygamberi Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye Hicreti olayıdır. Bu olay Miladi 622'de olmuştur. 622 rakamı   iki takvim arasındaki yıl farkı

Atatürk Dönemi Türkiye- Fransa Arasındaki Sorunlar Nelerdir?

* Osmanlı Borçları Özet için BKZ.↴ http://www.sessiztarih.net/2020/06/osmanli-borclari-dis-borc-sorunu-ozet.html Ayrıntı bilgi için BKZ.↴ http://www.sessiztarih.net/2020/06/osmanli-borclari-dis-borclar-sorunu.html * Yabancı Okullar Özet bilgi için BKZ. ↴ http://www.sessiztarih.net/2020/06/yabanci-okullar-sorunu-ozet.html Ayrıntı bilgi için BKZ.↴ http://www.sessiztarih.net/2020/06/osmanlidan-turkiyeye-yabanci-okullar.html * Hatay Sorunu * Bozkurt-Lotus Olayı Konu ayrıntısı için içeriğe BKZ↴ http://www.sessiztarih.net/2020/06/bozkurt-lotus-davasi-ve-onemi-nedir.html * Adana- Mersin Demiryolu'nun Millileştirilmesi