Pozantı Savaşı Nedir?

Pozantı Savaşı Nedir?

   Adana’yı işgal eden Fransızlar, Ortaçağ’da Kozan’da kurulan Ermeni Krallığı’nı yeniden kurmayı amaçladılar. Bunun üzerine halk örgütlenmeye başladı. İstanbul’da yaşayan Adanalıların kurduğu Kilikyalılar Cemiyeti merkezini Adana’ya taşımaya başladı. Adana’daki İntibah (Uyanış) Cemiyeti ile birlikte bölgede ulusal bir birlik oluşturdu. Böylece Toros Cephesi kuruldu. Ermeni çetecileri ve Fransızlarla savaşıldı. 1920 Nisan ayında başlayan çatışmalar sonunda Fransızlara ait bir tabur asker esir alındı (28 Mayıs 1920).  Bunun sonucunda savaş sona erdi. Fransızlar çete savaşlarına karşı yeterince varlık gösteremeyerek bölgeden çekilmeye başladı. 
Pozantı ve M. Kemal
Batı Cephesi’nde kazanılan Sakarya Meydan Savaşı sonucunda 20 Ekim 1921 tarihinde Fransa ile yapılan Ankara Anlaşması ile Fransa bölgeden çekilme kararı aldı. Ankara Anlaşması, Fransa ile Türk halkının savaşının bitmesini ve Güney Cephesinin kapanmasını onaylayan anlaşmaydı.

Bu süreç sonucunda Fransızlar yanlarında maşa olarak kullandıkları Ermeni çetelerini de alarak, 20 Aralık 1921’de Adana’yı terk ettiler.

DİKKAT→  Kuvay-ı Milliye’nin önemli bir merkezi Pozantı idi. 5 Ağustos 1920’de M. Kemal ve Fevzi (Çakmak) Paşa’nın da katıldığı Pozantı Kongresi direniş ruhunu güçlendirdi.
Bunun için BKZ. →Mustafa Kemal'in Katıldığı Son Kongre→Pozantı Kongresi

http://www.sessiztarih.net/2020/06/mustafa-kemalin-katildigi-son-kongre.html

Derleyen: Ali ÇİMEN



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk ve Dayısının Çiftliğindeki Günleri

Yurt Açan-Yurt Tutan-Yurt Kurtaran Savaşları Nedir?

İstanbul'da Doğan ve Ölen İlk Osmanlı Padişahı Kimdir?