Ana içeriğe atla

Lozan'a Katılan Türk Delege (Murahhas) Heyeti Listesi

   Türkiye'nin bağımsızlığının tanındığı Lozan Anlaşması, "20 Kasım 1923- 4 Şubat 1923 I. Lozan Görüşmeleri; 23 Nisan 1923- 24 Temmuz 1923 II. Lozan Görüşmeleri" diye, 2 dönem gerçekleşti. Lozan Anlaşması'nda Türkiye temsil edecek murahhas heyetin (delege kurulu) başına Mudanya Ateşkes Anlaşması'nda Türkiye'yi başarı ile temsil eden Batı Cephesi Komutanı İsmet (İnönü) Paşa, Dışişleri Bakanı sıfatı ile Atatürk'ün istekleri doğrultusunda kararname ile geçti.

 Lozan Anlaşması'nda Türkiye'yi temsil eden Murahhas Heyet şu kişilerden oluşmaktaydı:

Baş Murahhas 

(Baş Delege)Dışişleri Bakanı İsmet Paşa

Baş Murahhas Yardımcıları

(II. Delege)Sağlık Bakanı Dr. Rıza Nur

(III. Delege) Hasan (Saka) Bey

Müşavirler (Danışmanlar)

Dışişleri Bakanlığı Hukuk Danışmanı Münir (Ertegün) Bey

Bayındırlık Bakanlığı Müsteşarı (Danışmanı) A. Muhtar (Çilli) Bey

Burdur Milletvekili Prof. Veli (Saltık) Bey

Diyarbakır Milletvekili Zülfü (Tigrel) Bey

Adana Milletvekili Zekai (Apaydın) Bey

Maliye Denetleme Kurulu Başkanı Şefik (Başman) Bey

Vakıflar Hukuk Danışmanı Seniyüddin Başak

Deniz Yarbayı Şevket (Doruker) Bey

Kurmay Yarbay Tevfik (Bıyıklıoğlu) Bey

Adalet Bakanlığı Danışmanı Tahir (Taner) Bey

Dışişleri Hukuk Danışmanı Nusret (Metya) Bey

Dışişleri Siyasi İşler Müdürü Yusuf Hikmet (Bayur) Bey

Üniversite Öğretim Üyesi Prof. Zühtü (İnhan) Bey

Maliye'de Genel Müdür Fuat (Ağralı) Bey

Eski Bakan Mustafa Şeref (Özkan) Bey

Mülkiye Müfettişi Şükrü (Kaya) Bey

Kızılay II. Başkanı Hamit (Hasancan) Bey

Eski Maliye Bakanı Cavit Bey

Adalet Bakanlığı Mezhepler Müdürü Baha Bey

Manisa Milletvekili Mahmut Celaleddin (Celal Bayar) Bey

Mühendis Mehtebi Fransızca Öğretmeni Haim Naum Efendi

Basın Danışmanları

Ruşen Eşref Ünaydın

Yahya Kemal Beyatlı

Genel Sekreter ve Danışman

Reşit Saffet Atabinen

Sekreterler (Kâtipler)

Ali Türkgeldi

Mehmet Ali Balin

Cevat Açıkalın

Celal Hazım Arar

Saffet Şar

Süleyman Saip Kıran

Rıfat Bey

Dr. Nihat Reşat Belger

Atıf Esenbel

Sabri Artuç

Çevirmen

Robert Koleji İngilizce Öğretmeni Hüseyin Pektaş

DİKKAT: Yukarıdaki delegasyonda adı geçen kişiler, I. Dönem Lozan Konferansı'na (20 Kasım 1922- 4 Şubat 1923) katılan kişilerdir. Bu listeden; A. Muhtar Çilli, Veli Saltık, Zülfü Tigrel, Celal Bayar, Seniyüddin Başak, Şevket Doruker, Zühtü İnhan, Şükrü Kaya, Hamit Hasancan, Cavit Bey, Baha Bey, Haim Naum Efendi, Ruşen Eşref Ünaydın, Yahya Kemal Beyatlı, Raşit Saffet Atabinen, Mehmet Ali Balin, Cevat Açıkalın, Celal Hazım Arar, Saffet Şav, Süleyman Saip Kıran II. Lozan Görüşmeleri'ne (23 Nisan 1923- 24 Temmuz 1923) katılmamışlardır.

Dikkat: Türkiye'nin Paris Temsilcisi Ahmet Ferit (Tek) ve yardımcısı Hüseyin Ragıp (Baydur) Beyler Türkiye Lozan delegasyonuna yardımcı olmuşlardır.

Derleyen: Ali ÇİMEN

Kaynakça:

→Bilâl N. ŞİMŞİR, Lozan ve Sonrasında Sınırlar ve Boğazlar, İnönü Vakfı (Pembe Köşk) Dr. Bilal N. Şimşir Konferansı, 18 Kasım 2008.

Genel Ağdan ulaşmak için BKZ.↴

→Prof. Dr. Sadık TURAL, "Türkiye Cumhuriyeti'nin Tapu Tescil Anlaşması: Lozan", Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, Cilt:XIX, Sayı:55, Mart 2003, s. 1-16.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Misak-ı Milli'den Verilen İlk Taviz Neresidir?

Misak-ı Milli'den verilen ilk taviz Batum'dur . Sovyet Rusya ile TBMM arasında 16 Mart 1921'de imzalanan Moskova Anlaşması'nda Sovyetler, TBMM'nin Misak-ı Milli sınırlarını tanımıştı. Ancak Sovyetler Birliği TBMM'nin daha önce Ermenistan ve Gürcistan ile imzaladığı anlaşmalarda belirlenen sınırı, Batum'un Gürcistan'a bırakılması şartıyla tanıdı. Gürcistan, Bolşevik rejiminin önemli uydu devletlerinden biri haline gelmişti. Lazistan'ın liman kenti Moskova Anlaşması ile Gürcülere bırakılmasına rağmen 20 Mart 1921'de Sovyetlerin ünlü Kızıl Ordu birlikleri, bölgedeki TBMM birliklerine saldırmış, hatta bir kısmını esir almıştı. Çünkü Moskova Anlaşması'nın haberi Batum'a ulaşmamıştı.  BATUM

Hicrî Takvim Miladi Takvime Nasıl Çevrilir?

Örnek: Hicrî 1431 yılını Miladi Takvime Çevirme Aşamaları: I. Aşama : 1441 Hicrî yıl 33 sayısına bölünür. Çünkü 1 Hicri yıl yaklaşık 354 gündür. Hicrî takvim kamerî, yani aya dayalı düzenlenir. Güneşe dayalı düzenlenen Miladi Takvimde ise 1 miladi yıl yaklaşık 365 gündür. İki takvim arasında bir yıllık sürede 11 günlük fark görülür. Bu fark toplamda her 33 yılda 1 yıl olmuş olur. 1431/ 33 = 43,36...→ yaklaşık 43. Böylece 33 yılda 1 yıllık farktan 1431 yılda kaç yıl fark olduğu ortaya çıkar. II. Aşama :  Yukarıda çıkan sonuç, Hicri yıldan çıkarılır. 1431-43= 1388 Böylece Hicri Takvimin Miladi takvim ile arasındaki fark düzeltilmiş oldu. III. Aşama : Yukarıda çıkan sonuç yıl farkı alınmış hicri tarihtir. Son olarak bu sonuca iki takvim arasında 622 yıl farkı eklenir. Hicrî Takvim başlangıcı, İslam Dini Peygamberi Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye Hicreti olayıdır. Bu olay Miladi 622'de olmuştur. 622 rakamı   iki takvim arasındaki yıl farkı

Atatürk Dönemi Türkiye- Fransa Arasındaki Sorunlar Nelerdir?

* Osmanlı Borçları Özet için BKZ.↴ http://www.sessiztarih.net/2020/06/osmanli-borclari-dis-borc-sorunu-ozet.html Ayrıntı bilgi için BKZ.↴ http://www.sessiztarih.net/2020/06/osmanli-borclari-dis-borclar-sorunu.html * Yabancı Okullar Özet bilgi için BKZ. ↴ http://www.sessiztarih.net/2020/06/yabanci-okullar-sorunu-ozet.html Ayrıntı bilgi için BKZ.↴ http://www.sessiztarih.net/2020/06/osmanlidan-turkiyeye-yabanci-okullar.html * Hatay Sorunu * Bozkurt-Lotus Olayı Konu ayrıntısı için içeriğe BKZ↴ http://www.sessiztarih.net/2020/06/bozkurt-lotus-davasi-ve-onemi-nedir.html * Adana- Mersin Demiryolu'nun Millileştirilmesi