En Uzun Süre Tahtta Kalan Osmanlı Padişahı Kimdir?

   Kanuni Sultan (I.) Süleyman (1520-1566), Osmanlı Devleti tarihinde en uzun süre tahtta kalan padişahtır. 30 Eylül 1520 ile 7 Eylül 1566 yılları arasında padişahlık yapmıştır. Osmanlı Tarihi'nin 10. padişahıdır. Üç kıtaya yayılmış imparatorluğa 46 yıl boyunca hükmetmiştir.

Kanuni
  Bir diğer rekoru ise Osmanlı ordusu ile 13 kez sefere çıkmasıdır. Asya'dan Avrupa'ya, Afrika'ya sınırlarını genişleten; Akdeniz'i Türk gölüne çeviren, Tuna Nehrinden Hint Okyanusuna kadar geniş bir alanda doğal sınırlarına ulaşan Osmanlıların, dönemin en büyük gücü olduğu tüm tarih otoriteleri bakımından tartışmasız kabul edilir.

   Yavuz Sultan Selim'den olma, Tatar asıllı Kırım taraflarından Hafsa Sultan'dan doğma "Süleyman Şah bin Selim Şah"; "Muhibbi" mahlasıyla büyük bir divan oluşturan, koyduğu yasalarla ''Kanuni'' olarak anılan, batılılar tarafından ''Magnificent- Magnifique- Der Prachtige (Muhteşem)'' ya da  ''Grand Turc (Büyük Türk) '' gibi ünvanlar ile anılırdı.

  1513'te Saruhan (Manisa) sancak beyi oldu. Uzun bir süre bu görevde kaldı. 1520'de babası I. Selim vefat edince yaklaşık sekiz günde İstanbul'a geldi. Kendisi için 30 Eylül 1520'de cülus töreni düzenlendi. Bir gün sonra Topkapı Sarayından Edirnekapı'ya geçerek matem elbiseleri içinde babasının cenazesini karşıladı. Fatih Camiinde kılınan cenaze namazı sonrası ''Mirza Sarayı'' adlı yerde babasını defnetti. Muhteşem Süleyman'ın Osmanlıdaki en uzun saltanat dönemi başlıyordu.

Kanuni Sultan Süleyman ile İlgili Ayrıntılı Bilgi ve Kaynakça için BKZ.↴

Derleyen: Ali ÇİMEN

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk ve Dayısının Çiftliğindeki Günleri

Yurt Açan-Yurt Tutan-Yurt Kurtaran Savaşları Nedir?

İstanbul'da Doğan ve Ölen İlk Osmanlı Padişahı Kimdir?