8- 15 Ekim 1937'de, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Batı Anadolu kıyılarında, çıkması olası II. Dünya Savaşı tehlikesine karşı yapılan askeri tatbikata Ege Manevraları denir. Tatbikatta denizden gelebilecek olası saldırılara ve çıkarma harekatlarına karşı askeri savunmalar yapılmıştır. İzmir, Kuşadası, Aydın, Söke, Aziziye civarındaki sahada uygulanmıştır.
Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak, 2. Ordu Müfettişi Orgeneral İzzettin Çalışlar ve üst düzey komuta kademesi tatbikatı takip etmişti. Cumhurbaşkanı Atatürk de İsmet İnönü, İçişleri Bakanı Şükrü Kaya, Adalet Bakanı Şükrü Saraçoğlu ve diğer devlet kademesi ileri gelenleri ile tatbikatı baştan sona takip etmiştir. Prof. Dr. Afet İnan da katılan misafirler arasındadır.
Ege Manevraları- Ekim 1937 |
Ege Manevraları, Muğlalı'nın askeri itibarını arttıran tatbikat olmuştur. Türkiye'nin ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen de manevralara, son sürat 400 kilometre hız yapabilen uçaklarla İzmir'e gelerek katılmıştır. Kuşadası ve Söke Ovası'ndaki harp oyunları ve Türk Ordusunun disiplini, büyük dünya savaşı öncesi dost ve düşman tüm dünya kamuoyuna gösterilmiştir. Atatürk' göre Ege Manevraları, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Ortadoğu ve İran'ın Rus bölgeleri olduğu biçiminde konuşan Stalin'e verilen bir cevaptır. Yine Atatürk'e göre, Almanya'nın yayılmacı politikası ile ortaya çıkan tehditlere karşı bir hazırlıktır. Atatürk döneminde yapılan en büyük çaptaki manevralardan biridir.
NOT→ Cumhurbaşkanı Atatürk, Ege Manevraları sırasında Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası'nı (9 Ekim 1937) açmıştır.
Hazırlayan: Ali ÇİMEN
Akşam Gazetesi- 7 Eylül 1937 |
Kaynakça:
→Akşam Gazetesi, 7 Eylül 1937.
→Akşam Gazetesi, 13 Teşrinievvel (Ekim) 1937.
→Atatürk'ün Askeri Fotoğrafları→ BKZ. MEB.↴
https://www.meb.gov.tr/ataturk/Fotograflar/Askeri
→Ali İhsan KURTULAN, Cumhuriyetin ilk Yıllarında Mustafa Kemal Atatürk'ün katıldığı Harp Oyunları ve Askeri Manevralar, T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ- SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ANA BİLİM DALI- Yüksek Lisans Tezi, Aydın 2010.
''Manevraya iştirak edecek kıtaların demiryolu nakliyatı, kıtalara verilmesi
YanıtlaSilzaruri nakliye vasıtaları, akaryakıt ve yağların tedariki, karargâhlar ve Harekât
Müdürlüğü için gerek duyulan giderler için ödenek, 125.000 lira olarak hesaplanmış
ancak bu miktarın karşılanamayacağı göz önüne alınarak tasarrufa gidilmiştir.Bunun için de kıtaların naklinde demiryolu masraflarını azaltabilmek esas
alınarak kıtalar demiryolu boyunca yürütüldükten sonra trene bindirilmiş veya
toplanma bölgelerine yolda trenlerden indirilerek yürütülmüşlerdir. Böylece
manevranın maliyeti 95.000 liraya indirilmiştir.'' Kaynak: 2'nci Ordu Tarihçesi