2 Ocak 1922'de Sovyetler Birliği'ne (Sovyet Rusya) bağlı bir ülke olan Ukrayna ile TBMM arasında yapılan; Türk-Sovyet ilişkilerini kuvvetlendiren anlaşmadır. Ukrayna heyeti adına Mihail Vasilyeviç Frunze ile Türk heyeti adına Dışişleri Bakanı Yusuf Kemal (Tengirşenk) Bey arasında imzalanan dostluk anlaşmasıdır. Bu anlaşma, 16 Mart 1921 Moskova Anlaşması'nın bir benzeri olan anlaşmadır. Batılı ülkelere Türk- Rus dostluğunu göstermesi için yapılmıştır. Bu anlaşma sonrası Rusların Milli Mücadeleye olan maddi ve manevi katkıları artmıştır. Aynı zamanda bu anlaşma, Sakarya Meydan Savaşı'nın bir sonucudur.
Frunze, 5 Kasım 1921'de Tiflis'e geldi. Ankara'ya götürülmek üzere 1.100.000 altın rubleyi teslim aldı. Trabzon-Samsun üzerinden 13 Aralık günü Ankara'ya vardı. Ankara'da içten ve samimi bir biçimde karşılandı. Türk-Rus ilişkilerindeki sorunları çözmek ve güven ortamı sağlamak amacıyla başta Mustafa Kemal Paşa olmak üzere birçok yetkili ile önemli görüşmeler yaptı. Türkiye ve Ukrayna arasında dostluk anlaşmasının imzalanmasına vesile oldu. Böylece kamuoyuna Türk-Rus dostluğu sergilenmiş oldu.
Hazırlayan: Ali ÇİMEN
Kaynakça:
→Atilla KOLLU, ''Büyük Zafer (Öncesi ve Sonrası İle), Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, Cilt:VIII, Sayı:24, Temmuz 1992, 481-560.
→Doç. Dr. Yavuz ASLAN, "MOSKOVA ANTLAŞMASI'NDAN SONRA TÜRK-SOVYET İLİŞKİLERİNDE YAŞANAN SORUNLAR VE MUSTAFA KEMAL PAŞA-M. FRUNZE
GÖRÜŞMELERİ", Atatürk Üni. Atatürk Dergisi, C.3, Sayı:2, 2002, s.21-57.
Yorumlar
Yorum Gönder