Ana içeriğe atla

Ankara Basını Sonrası İstiklâl Marşını Anadolu'da Yayımlayan İlk Yerel Gazete: Açıksöz

    Kastamonu'da çıkarılan yöresel bir gazete olan Açıksöz gazetesi, Ankara haricinde Anadolu'da İstiklâl Marşı'nı yayımlayan ilk yerel gazetedir. ''İstiklal Marşı'mızın Ankara dışında ilk kez yayımlanma şerefi Açıksöz gazetesine aittir.'' İlk kez Sebîlürreşâd Dergisinde yayımlanan İstiklal Marşı güftesi, Mehmet Akif Bey'in mektubunun geç gitmesi neticesinde Ankara gazetelerinden sonra ilk kez Anadolu'da bir yerel gazetede, Açıksöz'de, yayımlanmıştır.


Açıksöz Gazetesi-İstiklâl Marşı-21 Şubat 1337

   İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif (Ersoy) Bey, 19 Ekim 1920'de Kastamonu'ya halka moral vermek ve Milli Mücadeleyi örgütlemek için gelmiş; Kastamonu Açıksöz gazetesi ile yakın ilişki kurmuş; bazı yazılarını gazetenin yazıhanesinde yazmış; gazeteye de destekte bulunmuştu. Yazılarından bazılarını bu gazetede yayımladı. İstiklal Marşı'nın ilk yayımlandığı dergi olan Sebîlürreşâd Dergisi'nin bazı sayılarını Kastamonu'da çıkardı. 

  Ankara'ya geçen Mehmet Akif Bey, Tacettin Dergahında yazdığı İstiklal Marşı'nı ilk olarak Sebîlürreşâd Dergisinin 468. sayısında 17 Şubat 1921'de yayımladı. İstiklal Marşı'nın güftesini posta yoluyla Kastamonu'ya da gönderdi. Güfte, 21 Şubat 1921'de Açıksöz gazetesinin 123. sayısında ilk sayfada tam sütun yayımlandı. Gazetede aynı zamanda Mehmet Akif'in gönderdiği not da yayımlandı: 'Üstadı azam Mehmet Akif Beyefendi Hazretleri, İstiklal Marşı unvanlı bedii nefiselerinin ilk neşrini gazetemize lütuf buyurmuşlardır.'' Mehmet Akif'in İstiklal Marşı'nı ilk kez Açıksöz gazetesinde yayımlanması için gönderdiği fakat postanın geç gitmesinden ötürü yayımının daha geç olduğu (21 Şubat 1921) görülmektedir. Bu yüzden İstiklâl Marşı, ilk olarak Ankara gazetelerinde yayımlandı. Anadolu'da ise Ankara dışında ilk kez Açıksöz gazetesinde yayımlandı.


Açıksöz gazetesi M. Akif Bey Notu
  Gazete 15 Haziran 1919'da, Kastamonu Lisesi Müdürü Mehmet Behçet Bey ve arkadaşları Hüsnü (Açıksöz), Ahmet Hamdi, Tahir Karaoğuz beyler ile lise öğrencilerinin katımıyla yayım hayatına girdi. Milli Mücadele'ye başından sonuna kadar destek veren gazetenin sahibi Hamdi Çelen, müdürü ise Hüsnü Açıksöz'dür. Ünlü Osmanlı tarihçisi İsmail Hakkı Uzunçarşılı, 1921-1922 tarihlerinde Kastamonu Lisesi Tarih öğretmenliği yaptığı dönemde, Açıksöz gazetesinde makale ve şiirlerini yayımladı. 

  Açıksöz Gazetesi, Milli Mücadele'ye verdiği destekle; yerel basının gücünü göstermesi bakımından önemlidir. İzmir'in Yunan işgalini de sayfalarına taşıyan gazete Milli Mücadele'nin stratejik yollarından Kastamonu'da ses getirmiştir.

Derleyen: Ali ÇİMEN

Kaynakça:

→Mustafa ESKİ, ''Mütâreke Sonrası Kastamonu'ya Gelen Önemli Kişiler'', Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, Cilt:15, Sayı:45, 1999, s. 109-1088.

Makaleye genel ağdan ulaşmak için BKZ.↴
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1150467

→Nurullah ÇETİN, ''İstiklâl Marşımızı Anlamak'', Ankara Üni. Dil ve Tarih-Coğrafya Fak. Türkoloji Dergisi, Cilt:21, Sayı:2, 2014, s.2-69.

Makaleye genel ağdan ulaşmak için BKZ.↴
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/648426

→Nurten ÇETİN, ''Açıksöz Gazetesi'ne Göre Milli Mücadele Dönemi'nde İzmir'', Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi, XIX/ Özel Sayı: İzmir’in İşgali (2019), ss. 217-241.


Makaleye genel ağdan ulaşmak için BKZ.↴

→Erdal ARSLAN,''İSTİKLAL MARŞI İLE İLGİLİ BİLİNMEYEN BİR HADİSE'', İstamonu Gazetesi→ Genel Ağdan ulaşmak için BNZ.↴
http://istamonu.com/koseyazarlari-diger-detay/797/istiklal-marsi-ile-ilgili-bilinmeyen-bir-hadise

→Doç. Dr. M. Serhat YILMAZ, Açıksöz Gazetesi'nin İlk Sayısı 1, Açıksöz Gazetesi için BKZ.↴
http://www.aciksoz.com.tr/m/?id=226&t=makale

→Prof. Dr. Mehmet Serhat YILMAZ, İsmail Hakkı Uzunçarşılı'nın Açıksöz'de Yayınlanan Mektupları: Taşköprü Mektubu-I, Kastamonu İlk Haber, 5 Mayıs 2018.

Genel ağdan ulaşmak için↴
https://www.kastamonuilkhaber.com/makale/ismail-hakki-uzuncarsilinin-aciksozde-yayinlanan-mektuplari-taskopru-mektubu-i-m851.html


→AYRICA BKZ. Konu ile ilgili gazete haberleri↴

→Milliyet gazetesi↴
https://www.milliyet.com.tr/yerel-haberler/kastamonu/istiklal-marsini-kabulunden-once-yayimlayan-gazete-sergileniyor-11900897#:~:text=%C4%B0stiklal%20Mar%C5%9F%C4%B1%2C%20A%C3%A7%C4%B1ks%C3%B6z%20gazetesinin%2021,%C3%BCzerinde%20k%C3%BC%C3%A7%C3%BCk%20bir%20not%20var.

→Anadolu Ajansı↴
https://www.aa.com.tr/tr/arsiv/milli-mars-once-aciksozde-yayimlanmis/377740








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yurt Açan-Yurt Tutan-Yurt Kurtaran Savaşları Nedir?

Tarihte; Malazgirt Savaşı "Yurt Açan Savaş", Miryokefalon Savaşı "Yurt Tutan Savaş", Büyük Taarruz "Yurt Kurtaran Savaş", Dandanakan Savaşı "Devlet Kuran Savaş" olarak nitelendirilir.    26 Ağustos 1071'de Büyük Selçuklu Devleti ile Anadolu'ya egemen olan Bizans İmparatorluğu arasında Malazgirt Meydan Savaşı yapıldı. BSD Sultanı Alparslan'ın orduları Romen Diyojen'in Bizans Ordusunu hezimete uğrattı. Bu savaştan sonra Türkler Anadolu'yu yurt edinmeye başladı. " Anadolu'nun kapıları Türklere açıldı."    11 Eylül 1176'da Anadolu Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında Denizli-Isparta arasındaki bölgede Miryokefalon  ( Myriokephalon)  Savaşı yapıldı. Bizans İmparatorluğu'nun bu savaştaki amacı Türkleri Anadolu'dan çıkarmaktı. ASD Sultanı II. Kılıç Arslan'ın orduları Bizans ordularını bozguna uğrattı. Böylece Anadolu'nun Türk yurdu olduğu kesinleşti. Türklerin Anadolu'dan atılamay

Atatürk ve Dayısının Çiftliğindeki Günleri

Mustafa Kemal'in Çiftlik Hayatı Mustafa Kemal, Selanik Şemsi Efendi İlkokulu'nda okulun altıncı sınıfında, yani orta kısmının ikinci bölümünü de bitirdiği dönemde babası Ali Rıza Efendi'yi kaybetmenin (28 Kasım 1893) acısını yaşadı. Şok yaşayan aile Zübeyde Hanım'ın isteği üzerine bir müddet Selanik yakınlarındaki Langaza'ya gitti. Orada küçük Mustafa'nın dayısı Hüseyin Ağa, çiftlikte çalışıyordu. Zübeyde Hanım maddi zorluklar yüzünden bu tercihi yapmıştı. Çiftlikte dayısı Hüseyin Ağa ile birlikte çiftlik işlerine yardım etti. Doğayla iç içe oldu. El becerilerini geliştirdi. Bakla tarlsında bekçilik yaptı. Bu çiftlikte bir dönem kalan Mustafa Kemal öğrenim hayatına da ara vermek zorunda kalmıştı. Mustafa'yı buradaki Rum Kilise Okulu'na yollamayı düşünmüşlerse de kendisi buna karşı çıkmıştı. Çiftliğin Arnavut yazıcısı Kamil Efendi'nin ve komşuları Hatice Hanım'ın verdiği derslerden de memnun kalmamıştı. Eğitim imkanından yoksun kalan bu

Gülbank Duası Nedir?

      Tekke âyinlerinde, saraylarda yapılan merâsimlerde, yeniçerilerin törenlerinde hep bir ağızdan yüksek sesle okunan ilâhi ya da duâlara GÜLBANG (Gülbank) denir.   Gülbanklar genellikle Türkçe ve topluca edilen dualardır.  Allah'a yalvarıp yakarma için söylenen dualardır. Yapılacak, ortaya konulacak iş; hayır, mutluluk, başarı getirsin diye yapılan dualardır.   Osmanlıca sözlükte ise Gülbang-ı Muhammedî, ezan demektir. Yeniçeri Gülbankı    Özellikle Bektaşilik, Mevlevîlik ve diğer bazı tarikatlarda çok yaygın bir dua geleneğiydi. Osmanlı Devleti'ndeki en stratejik askeri bölüklerden biri olan Yeniçeri Ocağı'nda bu gelenek yüzlerce yıl sürdürüldü. Yeniçeriler Bektaşîydi,  Ocağ-ı Bektaşîyân'dı.   Ayrıca  Mehteran Bölüğünde mehterbaşı da gülbank okurdu.      Özellikle tarihi Edirne Kırpınar Yağlı güreşlerinde ve diğer yağlı güreşlerde gülbank geleneği günümüze dek sürdürülmüştür. Yine esnaf teşkilatı olan Ahilikte, çıraklık, kalfalık ve ustalık törenl