Ana içeriğe atla

Atatürkün Askeri Hayatı LGS Özet

ADIM ADIM  LİDERLİĞE


⇛ 1905 Mustafa Kemal 1905'te İstanbul Harp Akademisinden Kurmay Yüzbaşı rütbesi ile mezun oldu. Aynı yıl Şam 5. orduya ataması yapıldı. Gittiği Şam 5. ordu Mustafa Kemal'in ilk askeri görev yeridir. Burada görev yaparken Vatan ve Hürriyet adında gizli bir cemiyet kurmuştur.

👉 İLK GÖREV YERİ    👉      ŞAM 5. ORDU

👉 O yıllarda her türlü dernek kurma faaliyetleri yasak olmasına rağmen Mustafa Kemal'in Vatan ve Hürriyet Cemiyeti adı altında bir gizli örgütlenme meydana getirmesi; onun ülke sorunları ile yakından ilgilenen vatansever biri olduğunu, TEŞKİLATÇILIK (ÖRGÜTLEYİCİLİK) kişilik özelliğinin olduğunu gösterir. 

1907'de Manastır III. Ordu Komutanlığına atandı.

1908 31 Mart Vak'ası sırasında bu isyanı bastırmak için Selanik'te kurulan ''Hareket Ordusu'' (adını kendisinin verdiği ordu) ile İstanbul'a gelmiştir. Mustafa Kemal Hareket Ordusu'nun kurmay yüzbaşısıydı. İsyan, ordu tarafından bastırıldı.

1910'da Fransa'da düzenlenen Picardie  Manevraları'na (Pikardi Tatbikatı) katıldı.

⇛1911 Trablusgarp Savaşı sırasında; Osmanlı Devleti, İtalya'nın Libya'yı (Trablusgarp) işgaline karşı denizden ve karadan asker gönderemez durumdaydı. Bunun üzerine içlerinde Mustafa Kemal'in de bulunduğu bir grup vatansever subay gizli bir biçimde, kılık değiştirerek bölgeye geçtiler. Bölge halkını savaşmak üzere örgütlediler. 

👉 Mustafa Kemal, Tanin Gazetesi yazarı Şerif Bey takma adını kullanarak gizlice Trablusgarp'a geçmiştir. 


👉 Mustafa Kemal'in Trablusgarp'a gönüllü olarak gitmesi, onun vatansever bir kişiliğe sahip olduğunu gösterir.

👉Mustafa Kemal, Trablusgarp'ın Derne ve Tobruk bölgelerinde halkı İtalyanlara karşı örgütlemiştir. Bu durum onun Teşkilatçılık (örgütleyicilik) kişilik özelliğine sahip olduğunu gösterir. Teşkilatçılık deneyimi kurtuluş Savaşı yıllarında da Mustafa Kemal'e yarar sağlayacaktır.

👉Trablusgarp Savaşı, Mustafa Kemal'in ilk askeri başarısıdır. Emperyalizme (sömürgeciliğe) karşı kazandığı ilk savaştır. 


⇛1912-1913 Balkan Savaşları sırasında Bolayır Kolordusu Kurmay Başkanı görevinde bulundu. Gelibolu- Bolayır bölgesinin savunulması görevi sırasında Çanakkale coğrafyasını tanıdı. Bu durum onun Çanakkale Savaşları'ndaki başarısına önemli katkılar sağlayacaktır. 1913'te II. Balkan Savaşı sırasında Bolayır Kolordusu Edirne'yi ve Kırklareli'yi düşmandan geri aldı. Bu sırada bu kolorduya bağlı bir tugayla Edirne'ye ilk giren Yarbay Mustafa Kemaldi.

⇛1913 Mustafa Kemal, 1913'te Sofya Ateşemiliterliğine (Askeri büyük elçilik) görevine atandı. Burada Bulgar parlamentosunu (meclisi) inceledi. Bulgaristan'daki Türk azınlığın sorunları ile ilgilendi. Mustafa Kemal Sofya elçilik görevi ile ilk siyasi deneyimlerini kazandı.

Sofya'da Kıyafet Balosunda Yeniçeri Kıyafetleri ile Mustafa Kemal

⇛1914-1918 I. Dünya Savaşı  sırasında Mustafa Kemal üç cephede görev aldı:

Çanakkale Cephesi            → 19. Tümen Komutanı

Kafkas Cephesi                   →  16. Kolordu Komutanı

Suriye- Filistin Cephesi   → Yıldırım Orduları Grup Komutanı

👉 Çanakkale Savaşlarındaki üstün başarısı,  onun Kurtuluş Savaşı'nda lider olmasında etkisi olmuştur.

⇛1919-1922 Kurtuluş Savaşı (Milli Mücadele) yıllarında Mustafa Kemal Paşa, liderdir:

19 Mayıs 1919 → Atatürk'ün Samsun'a Çıkışı. IX. ordu Müfettişi sıfatı ile Samsuna çıkmıştır. Asıl amacı Kurtuluş Savaşı'nı örgütlemektir. Halkı bilinçlendirmektir.

1921 Sakarya Savaşı ve 1922 Başkomutanlık Meydan Savaşı ve Büyük Taarruz Savaşlarında BAŞKOMUTAN olarak görev yapmıştır. Kurtuluş Savaşı kazanılmıştır.

Hazırlayan : Doğan KILIÇ
                  Sosyal Bilgiler Öğretmeni










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yurt Açan-Yurt Tutan-Yurt Kurtaran Savaşları Nedir?

Tarihte; Malazgirt Savaşı "Yurt Açan Savaş", Miryokefalon Savaşı "Yurt Tutan Savaş", Büyük Taarruz "Yurt Kurtaran Savaş", Dandanakan Savaşı "Devlet Kuran Savaş" olarak nitelendirilir.    26 Ağustos 1071'de Büyük Selçuklu Devleti ile Anadolu'ya egemen olan Bizans İmparatorluğu arasında Malazgirt Meydan Savaşı yapıldı. BSD Sultanı Alparslan'ın orduları Romen Diyojen'in Bizans Ordusunu hezimete uğrattı. Bu savaştan sonra Türkler Anadolu'yu yurt edinmeye başladı. " Anadolu'nun kapıları Türklere açıldı."    11 Eylül 1176'da Anadolu Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında Denizli-Isparta arasındaki bölgede Miryokefalon  ( Myriokephalon)  Savaşı yapıldı. Bizans İmparatorluğu'nun bu savaştaki amacı Türkleri Anadolu'dan çıkarmaktı. ASD Sultanı II. Kılıç Arslan'ın orduları Bizans ordularını bozguna uğrattı. Böylece Anadolu'nun Türk yurdu olduğu kesinleşti. Türklerin Anadolu'dan atılamay

Atatürk ve Dayısının Çiftliğindeki Günleri

Mustafa Kemal'in Çiftlik Hayatı Mustafa Kemal, Selanik Şemsi Efendi İlkokulu'nda okulun altıncı sınıfında, yani orta kısmının ikinci bölümünü de bitirdiği dönemde babası Ali Rıza Efendi'yi kaybetmenin (28 Kasım 1893) acısını yaşadı. Şok yaşayan aile Zübeyde Hanım'ın isteği üzerine bir müddet Selanik yakınlarındaki Langaza'ya gitti. Orada küçük Mustafa'nın dayısı Hüseyin Ağa, çiftlikte çalışıyordu. Zübeyde Hanım maddi zorluklar yüzünden bu tercihi yapmıştı. Çiftlikte dayısı Hüseyin Ağa ile birlikte çiftlik işlerine yardım etti. Doğayla iç içe oldu. El becerilerini geliştirdi. Bakla tarlsında bekçilik yaptı. Bu çiftlikte bir dönem kalan Mustafa Kemal öğrenim hayatına da ara vermek zorunda kalmıştı. Mustafa'yı buradaki Rum Kilise Okulu'na yollamayı düşünmüşlerse de kendisi buna karşı çıkmıştı. Çiftliğin Arnavut yazıcısı Kamil Efendi'nin ve komşuları Hatice Hanım'ın verdiği derslerden de memnun kalmamıştı. Eğitim imkanından yoksun kalan bu

Gülbank Duası Nedir?

      Tekke âyinlerinde, saraylarda yapılan merâsimlerde, yeniçerilerin törenlerinde hep bir ağızdan yüksek sesle okunan ilâhi ya da duâlara GÜLBANG (Gülbank) denir.   Gülbanklar genellikle Türkçe ve topluca edilen dualardır.  Allah'a yalvarıp yakarma için söylenen dualardır. Yapılacak, ortaya konulacak iş; hayır, mutluluk, başarı getirsin diye yapılan dualardır.   Osmanlıca sözlükte ise Gülbang-ı Muhammedî, ezan demektir. Yeniçeri Gülbankı    Özellikle Bektaşilik, Mevlevîlik ve diğer bazı tarikatlarda çok yaygın bir dua geleneğiydi. Osmanlı Devleti'ndeki en stratejik askeri bölüklerden biri olan Yeniçeri Ocağı'nda bu gelenek yüzlerce yıl sürdürüldü. Yeniçeriler Bektaşîydi,  Ocağ-ı Bektaşîyân'dı.   Ayrıca  Mehteran Bölüğünde mehterbaşı da gülbank okurdu.      Özellikle tarihi Edirne Kırpınar Yağlı güreşlerinde ve diğer yağlı güreşlerde gülbank geleneği günümüze dek sürdürülmüştür. Yine esnaf teşkilatı olan Ahilikte, çıraklık, kalfalık ve ustalık törenl