Bir milletin ülke yönetimine sahip olmasına Ulusal Egemenlik ya da Milli Hakimiyet denir. Egemenlik; sahiplik, sahip olma, hakim olma demektir. Bir milletin ülke yönetimine sahip olması o milletin ulusal (milli) egemenliğinin (hakimiyetinin) işaretidir.
Ulusal istenç, milli irade, milli hakimiyet gibi kavramlar ulusal egemenlik ile ilgili kavramlardır.
Ulusal istenç, milli irade, milli hakimiyet gibi kavramlar ulusal egemenlik ile ilgili kavramlardır.
Devleti yönetme gücü eğer bir kişinin elindeyse; orada padişahlık-monarşi, diktatörlük var demektir. Eğer devleti yönetme gücü halkın elindeyse orada Ulusal egemenlik, halk yönetimi, cumhuriyet var demektir. Ulus, egemenliğini seçimle seçtiği temsilciler (milletvekilleri) aracılığıyla kullanır.
Kurtuluş Savaşı yıllarında, Amasya Genelgesinde; ''Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.'' denilerek ilk kez ulusal egemenlikten bahsedilmiş; ulusal egemenlik, Erzurum ve Sivas Kongreleri esnasında yine ima edilmişti. Türkiye'de, 23 Nisan 1920'de, TBMM'nin açılması ile yeni Türk devletinin temelleri atılmış, ulusa egemenliğin kurulması süreci başlamıştı. 1921 anayasasında; ''Hakimiyet, bila-ü kayd-ü şart milletindir.(Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.)'' denilerek, durum netleştirilmişti. 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilanı, Türkiye'de ulusal egemenlik olgusunu kesinleştirmişti.
Hazırlayan: Ali ÇİMEN
muhteşem
YanıtlaSilbencede
Silaaa
Sil