Cumhuriyet Dönemi'nde, 21 Haziran- 4 Temmuz 1934 tarihleri arasında, Trakya bölgesindeki il ve ilçelerde yaşayan Musevi vatandaşlara yönelik saldırılara tarihte ''Trakya Olayları'' adı verilir.
Milli İnkılap Dergisi yazarı Cevat Rıfat Atilhan ve Orhun Dergisi yazarı Nihal Atsız'ın Yahudi aleyhtarı, ırkçılığa varan yazılarının etkisiyle bölgedeki halk kitlesi galeyana gelmişti. Atsız'ın Edirne'de öğretmenlik yaptığı sıralarda halkı Yahudilere karşı kışkırtması çok zor olmamıştı.
1934'ün Haziranından itibaren Edirne, Lüleburgaz, Keşan, Babaeski, Çanakkale ve Gelibolu'da yaşayan Musevi azınlığa karşı saldırılar meydana geldi. Çanakkale ve Keşan bölgesinde yaşayan otuza aşkın Yahudi ailesine bölgeleri terk etmeleri için 24 saat süre tanındı. Başta Kırklareli olmak üzere bahsi geçen bölgelerde Musevilerin ev ve dükkanları yağmalandı. Yağmacılar bir jandarma onbaşıyı da şehit ettiler. Yüzüklerini almak istedikleri kızların parmaklarını kestiler. Olayların vahim boyutlara ulaşacağı belliydi. Bunun üzerine Musevi cemaatin liderlerinden Gad Franko ve Mişon Ventura 4 Temmuz 1934'te Atatürk ile bir görüşme yaptı. Bu görüşme sonrası Trakya Olayları duruldu. Olaylar sonrası yaklaşık 15.000 bin Musevi Trakya'yı terk etti.
Derleyen: Ali ÇİMEN
KAYNAKLAR:
Genç Cumhuriyet'in Türkiyesi-Kronoloji, Boyut yayınları, İstanbul
http://www.turkyahudileri.com/content/view/362/222/lang,tr/
Yorumlar
Yorum Gönder