Mekik Diplomasisi (Arap-İsrail) Nedir?

ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissenger'in Arap- İsrail barışını sağlayabilmek amacıyla, 1978'de, Arap ülkelerinin başkentleri ile İsrail'in başkenti Tel- Aviv arasında defalarca gidip gelmesine, bir anlamda mekik dokumasına Mekik Diplomasisi denir.
 1973 Arap-İsrail Savaşı, diğer bir deyimle ''Yom Kippur Savaşı'' imzalanan ateşkes anlaşması ile sona ermişti. Fakat kalıcı barış için adımların atılması gerekiyordu. ABD'deki Yahudi lobisinin önemli isimlerinden biri olan ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissenger bu amaçla görevlendirildi. 1948'de Filistin topraklarında İsrail'in kurulmasıyla birlikte birbiriyle devamlı savaşan Arap ülkeleri (Mısır, Suriye, Ürdün, Lübnan) ile İsrail, kalıcı bir barışa doğru götürülmeliydi. Uzun süren çabalar sonucunda  17 Eylül 1978'de Mısır ile İsrail arasında Camp David Anlaşmaları imzalandı. Mekik diplomasisi amacına ulaştı.

Camp- David Anlaşmaları için bakınız:
Henry Kissenger
NOT: Birbirini resmen tanımayan iki taraf arasında üçüncü bir tarafın arabuluculuk rolü yaparak, klasik diplomasi kurallarının dışına çıkarak, ülkelerin arasını bulmasına yardımcı olması, bir diplomasi türü olan Mekik Diplomasisi'dir (Shuttle Diplomacy).


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk ve Dayısının Çiftliğindeki Günleri

Yurt Açan-Yurt Tutan-Yurt Kurtaran Savaşları Nedir?

İstanbul'da Doğan ve Ölen İlk Osmanlı Padişahı Kimdir?