Ana içeriğe atla

Demokrat Parti Dönemi (1950-1960) İç Gelişmeler Nelerdir?


* Atatürk'ü Koruma Kanunu çıkarıldı (25 Temmuz 1951). Atatürk'ün heykellerine ve manevi şahsiyetine yönelik saldırılara karşı çıkarılan bu kanun ile birlikte; Atatürk'ün resmi dışında devlet dairelerine başka resimlerin asılması ve Türk parasında Atatürk resmi dışında bir resmin kullanılması yasaklandı.

* Türk Devrim Ocakları kuruldu. Atatürk devrimlerinin geliştirilmesi hedeflendi.

* Atatürk'ün naaşı Etnoğrafya Müzesi'nden Anıtkabir'e taşındı.

* Ceza Kanunu'nun 141. ve 142. maddelerinde değişikliklere gidilerek komünizm ile mücadele edildi (3 Aralık 1951).


* 31 Temmuz 1952'de Türk- İş (Türkiye işçi Sendikaları Konfederasyonu) kuruldu.

* 1950'den sonra ezan tekrar orjinal haliyle Arapça ile okunmaya başlandı. 1932'de başlayan camilerde Türkçe ezan uygulaması sona erdirildi.


 * Okullarda din dersi zorunlu hale getirildi (21 Ekim 1950). 13 Eylül 1956'da ise Din dersi ortaokulların ders programına girdi.

* Halkevleri kapatıldı (1951).

* Köy Enstitüleri ve Öğretmen Okulları birleştirildi. 6254 sayılı yasa ile Köy Enstitüleri kapatıldı (1954).


 * 1958'de IMF'den ilk defa dış borç alındı.

* ''CHP'nin Haksız Kazançları'nın Hazineye Devri Yasası'' çıkarıldı (1953). CHP'nin mal varlıklarından bir çok taşınmazı  hazineye devredildi. 

* Demokrat Parti'ye oy vermedikleri gerekçesiyle Kırşehir, Nevşehir'e bağlanarak ilçe haline getirildi.

* Demokrat Parti'ye oy vermedikleri gerekçesiyle Malatya il sınırları küçültüldü. Adıyaman bu ilden dışarı çıkarıldı.

* Başbakan Adnan Menderes, 12 Ekim 1958'de; kin ve husumet cephesine karşı milletin vatan cephesi kurması gerektiğini belirtti. Kurulan ''Vatan Cephesi''ne üye olanların isimleri her gün radyodan duyuruldu.


Demokrat Parti
 * Üniversiteler kanununda değişiklik yapılarak profesörlerin siyasete katılması yasaklandı.

* 1960'da Tahkikat Komisyonu kurularak meclis içinde ve dışında iktidara muhalif sesler, tüm muhalefet susturulmaya çalışıldı.

* 1950'de Sınai Kalkınma Bankası kuruldu.

* 1956'da ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) kuruldu.

* 1957'de Erzurum Atatürk Üniversitesi kuruldu.

* Yabancı Sermayeyi Teşvik Yasası çıkarıldı.

* Petrol Kanunu çıkarılarak yabancıların petrol aramasına ve çıkarmasına izin verildi.

* Karayolu yapımına önem verildi. 1950'deki 1600 km'lik sert yol 10 yıl sonra 5400 km'ye çıkarıldı.

* Marshall Yardımı ile alınan kredilerin desteğiyle ithal makinalar alındı. 1940'da 1000 civarında olan traktör sayısı 1952'de 30 katına çıkarıldı.

* Ekip biçilen tarım alanları 1948'de 14.5 milyon hektarken 1956'da 22.5 milyon hektara çıkarıldı.

* Tarımsal artış ile birlikte Türkiye ekonomisi 1954 yılına kadar % 11- 13'lük bir büyüme gösterdi.

* Sağlığa ayrılan bütçe artırıldı. 1950'de 60 milyon TL civarında olan sağlık bütçesi, 1957'de 714 milyon küsür TL'ye çıkarıldı. Veremle mücadele edildi.

* Edebiyatta ''İkinci Yeniler'' ve '' Hisar'' Grubu gibi akımlar ortaya çıktı.

* Hollywood sineması Türkiye'de ilgi görmeye başladı.

* Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) kuruldu. Örneğin; Makina Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE), Devlet Malzeme Ofisi (DMO), Ereğli Demir-Çelik Fabrilası, Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikası, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Türk Traktör Fabrikası, Et ve Balık Kurumu.

Demokrat Parti Dönemi (1950-1960) İç ve Dış Gelişmeler VİDEO



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yurt Açan-Yurt Tutan-Yurt Kurtaran Savaşları Nedir?

Tarihte; Malazgirt Savaşı "Yurt Açan Savaş", Miryokefalon Savaşı "Yurt Tutan Savaş", Büyük Taarruz "Yurt Kurtaran Savaş", Dandanakan Savaşı "Devlet Kuran Savaş" olarak nitelendirilir.    26 Ağustos 1071'de Büyük Selçuklu Devleti ile Anadolu'ya egemen olan Bizans İmparatorluğu arasında Malazgirt Meydan Savaşı yapıldı. BSD Sultanı Alparslan'ın orduları Romen Diyojen'in Bizans Ordusunu hezimete uğrattı. Bu savaştan sonra Türkler Anadolu'yu yurt edinmeye başladı. " Anadolu'nun kapıları Türklere açıldı."    11 Eylül 1176'da Anadolu Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında Denizli-Isparta arasındaki bölgede Miryokefalon  ( Myriokephalon)  Savaşı yapıldı. Bizans İmparatorluğu'nun bu savaştaki amacı Türkleri Anadolu'dan çıkarmaktı. ASD Sultanı II. Kılıç Arslan'ın orduları Bizans ordularını bozguna uğrattı. Böylece Anadolu'nun Türk yurdu olduğu kesinleşti. Türklerin Anadolu'dan atılamay

Atatürk ve Dayısının Çiftliğindeki Günleri

Mustafa Kemal'in Çiftlik Hayatı Mustafa Kemal, Selanik Şemsi Efendi İlkokulu'nda okulun altıncı sınıfında, yani orta kısmının ikinci bölümünü de bitirdiği dönemde babası Ali Rıza Efendi'yi kaybetmenin (28 Kasım 1893) acısını yaşadı. Şok yaşayan aile Zübeyde Hanım'ın isteği üzerine bir müddet Selanik yakınlarındaki Langaza'ya gitti. Orada küçük Mustafa'nın dayısı Hüseyin Ağa, çiftlikte çalışıyordu. Zübeyde Hanım maddi zorluklar yüzünden bu tercihi yapmıştı. Çiftlikte dayısı Hüseyin Ağa ile birlikte çiftlik işlerine yardım etti. Doğayla iç içe oldu. El becerilerini geliştirdi. Bakla tarlsında bekçilik yaptı. Bu çiftlikte bir dönem kalan Mustafa Kemal öğrenim hayatına da ara vermek zorunda kalmıştı. Mustafa'yı buradaki Rum Kilise Okulu'na yollamayı düşünmüşlerse de kendisi buna karşı çıkmıştı. Çiftliğin Arnavut yazıcısı Kamil Efendi'nin ve komşuları Hatice Hanım'ın verdiği derslerden de memnun kalmamıştı. Eğitim imkanından yoksun kalan bu

Gülbank Duası Nedir?

      Tekke âyinlerinde, saraylarda yapılan merâsimlerde, yeniçerilerin törenlerinde hep bir ağızdan yüksek sesle okunan ilâhi ya da duâlara GÜLBANG (Gülbank) denir.   Gülbanklar genellikle Türkçe ve topluca edilen dualardır.  Allah'a yalvarıp yakarma için söylenen dualardır. Yapılacak, ortaya konulacak iş; hayır, mutluluk, başarı getirsin diye yapılan dualardır.   Osmanlıca sözlükte ise Gülbang-ı Muhammedî, ezan demektir. Yeniçeri Gülbankı    Özellikle Bektaşilik, Mevlevîlik ve diğer bazı tarikatlarda çok yaygın bir dua geleneğiydi. Osmanlı Devleti'ndeki en stratejik askeri bölüklerden biri olan Yeniçeri Ocağı'nda bu gelenek yüzlerce yıl sürdürüldü. Yeniçeriler Bektaşîydi,  Ocağ-ı Bektaşîyân'dı.   Ayrıca  Mehteran Bölüğünde mehterbaşı da gülbank okurdu.      Özellikle tarihi Edirne Kırpınar Yağlı güreşlerinde ve diğer yağlı güreşlerde gülbank geleneği günümüze dek sürdürülmüştür. Yine esnaf teşkilatı olan Ahilikte, çıraklık, kalfalık ve ustalık törenl