1935-1938 yılları arasında İngiltere'nin Almanya ile Fransa arasında izlediği yatıştırıcı, yumuşatıcı, dengeleyici politikanın genel adına Yatıştırma Politikası denir. İngiltere'nin yatıştırma politikasının mimarı ve simgesi İngiltere Başbakanı Neville Chamberlain'dir.
Bahsi geçen politikada temel amaç; I. Dünya Savaşı'nın ve ağır Versay Anlaşması'nın açtığı derin yaraları sarmaktı. II. Dünya Savaşı'na giden süreçte Almanya'nın Avusturya'yı ilhak girişimine, Almanca konuşulan Südetler Bölgesine (Çekoslovakya'da) göz koymasına, Versay'a aykırı bir biçimde Ren Bölgesi'ni silahlandırmasına karşı çıkmayan İngiltere; Hitler'in kendilerine doğru bir hamle yapmayacağına, SSCB'ye karşı kendileri ile bir ittifak kurabileceğine ihtimal veriyordu. Ayrıca I. Dünya Savaşı öncesinde olduğu gibi Üçlü İtilaf ve Üçlü İttifak oluşumlarına karşıydı. Çünkü barışın korunması çıkarlarına geliyordu. Yatıştırma Politikası'nın temelinde de bu esas yatmaktaydı.
Eylül 1938'de Münih Anlaşması ile Südetler bölgesi Almanlara bırakıldı. Chamberlain'in; ''Size onurlu bir barış getirdim.'' sözü ise Almanya'nın 15 Mart 1939'da hemen hemen hiç bir Alman'ın yaşamadığı Çekoslovakya'nın diğer bölgelerini de işgal etmesiyle suya düşecekti. Hitler, milliyetler ilkesini çiğnemişti. Artık İngiltere Yatıştırma Politikası'ndan vazgeçmek zorunda kaldı. Yatıştırma Politikası, II. Dünya Savaşı'nın çıkmasını önleyememişti.
Derleyen: Ali ÇİMEN
Derleyen: Ali ÇİMEN
Neville Chamberlain |
Yorumlar
Yorum Gönder