Lazistan Nedir, Neresidir?

Osmanlı Devleti döneminde Trabzon vilayetinin bir sancağı olan Lazistan, bugünkü Trabzon'un ilçesi Sürmene'den Artvin Hopa'ya kadar uzanan kıyı şeridinin genel adıydı. Lazistan'ın merkezi ise Rize iliydi. Lazluk (Laz Yurdu) diye de anılırdı. Lazika Krallığı'nın kurulduğu bölgeydi.

Lazistan
XIX. yüzyılın başlarında sancağın nüfusu 600 bin civarındaydı. Fakat Osmanlı iskan politikalarıyla Laz nüfusu bölgede azaltıldı. XX. yüzyılın başlarında bölgede 200 bin kadar Laz kalmıştı.

Lazistan sancağından TBMM'ye katılan milletvekilleri, tarihi kaynaklarda '' Lazistan Mebusu '' ya da '' Lazistan milletvekilleri '' diye geçerdi. Doktor Abidin Bey (Atak), Esat Bey (Özoğuz), İbrahim Şevki Bey, Necati Bey (Memişoğlu), Osman Bey (Özgen), Ziya Hurşit Bey Lazistan milletvekili olarak TBMM'ye katılmışlardı.

 Lazistan bölgesinde küçük balıkçı takalarıyla eskiden beri denizcilik yapan Lazlar, Kurtuluş Savaşı yıllarında bu takalarla önemli miktarda silah ve mühimmatı gizlice Anadolu'ya kaçırdılar. Lazistan Bölgesi ve Lazlar Kurtuluş Savaşı'nda ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasında büyük bir katkı gösterdi.

 XX. yy. başlarında Laz Bekçiler

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk ve Dayısının Çiftliğindeki Günleri

Yurt Açan-Yurt Tutan-Yurt Kurtaran Savaşları Nedir?

İstanbul'da Doğan ve Ölen İlk Osmanlı Padişahı Kimdir?