TBBM'ye karşı Adapazarı ve Geyve'de Kuvay-i İnzibatiye ayaklanmasını başlatan, İstanbul hükümeti tarafından kurulan silahlı örgüttür.
Kuvay-ı İnzibatiye Ordusu |
Kurtuluş Savaşı yıllarında İstanbul Hükümeti sadrazamı (Hain) Damat Ferit Paşa'nın Milli Mücadele'yi, Kuvay-ı Milliye'yi baltalamak için kurduğu askeri bir orduydu. İnzibat Kuvvvetleri'nin diğer bir adı da Halifelik (Hilafet) Ordusu'ydu. Bu ordu Kurtuluş Savaşı başladıktan yaklaşık bir yıl sonra 18 Nisan 1920 tarihli bir kararname ile kuruldu.
Bahsi geçen kararnamede Kuvay-i İnzibatiye'nin görevi aynen şu şekilde belirtilmişti: ''Kuvay-ı Milliye'yi tepelemek.'' Üç piyade alayı, bir topçu taburundan oluşan bu ordu, Anzavur Ahmet komutasına girmişti. Adapazarı ve Geyve bölgelerinde Ankara Hükümeti'ne karşı harekatlarda bulundu. İngilizler tarafından desteklendi. İngilizler Hilafet Ordusu'nun askerlerine aylık 30 lira, teğmenlerine 60 lira, alay komutanlarına 150 lira maaş bağladı. İzmit'e asker ve mühimmat yığılması yapan Kuvay-ı İnzibatiye arkasında İngilizler konuşlandı. Hatta İngiliz savaş gemileri İzmit Limanı'na demirlemiş, top ateşi ile mevzileri destekleyebilecek bir konumda bulunmuşlardı.
TBMM'ye karşı çıkarttığı ayaklanmalar Kuvay-ı Milliye tarafından bastırıldı. Çerkez Ethem ve Kuvay-ı Seyyare birliklerine karşı başarısız oldular. 25 Haziran 1920 tarihinde İstanbul hükümeti, Kuvay-i İnzibatiye'yi kaldırdı.
Kuvay-ı İnzibatiye Askerleri |
Yorumlar
Yorum Gönder