6-10 Ocak 1921 tarihinde Batı Cephesi'nde TBMM düzenli orduları Yunan Orduları karşısında I. İnönü Savaşı'nda galip gelmişti. Bu moral ve motivasyon havası içerisinde Milli Eğitim Bakanlığı (Maarif Vekaleti), Kurtuluş Savaşı'nın anlamını ve bağımsızlık bilincini sembolleştirecek bir marş projesi ortaya koydu. Bu proje çerçevesinde milli bir marş yarışması düzenlendi. 500 tl ödüllü güfte yarışmasına 724 şiir katıldı.
İstiklal Marşı |
Para ödülü nedeniyle yarışmaya katılmayan Burdur milletvekili, şair Mehmet Akif Ersoy, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey'in (Tanrıöver) ikna etmesiyle yazdığı İstiklal Marşı şiirini yarışmaya teslim etti.
12 Mart 1921'de TBMM, Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı İstiklal Marşı'nı alkışlarla Ulusal Marş olarak kabul etti. Karşılığında Mehmet Akif konulan ödülü almadı. Hatta ünlü eseri Safahat'a ki şiirlerini topladığı eserdir, İstiklal Marşı'nı koymadı. Çünkü bu marş ona göre Türk Milleti'nin eseriydi. İstiklal Marşı'nı ilk kez Hamdullah Suphi Bey okudu.
İkinci yarışma İstiklal Marşı'nın bestesi için yapıldı. 24 bestenin katıldığı yarışmada Ali Rıfat Çağatay'ın bestesi, seçici kurul tarafından 1924'te İstiklal Marşı'nın bestesi olarak seçildi. 1930'a kadar bu beste kullanıldı. 1930'da ise dönemin Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası şefi Osman Zeki Üngör'ün bestesi İstiklal Marşı'nın bestesi olarak kabul edildi. 1922'de hazırlanan bu beste günümüzde Türkiye Cumhuriyeti İstiklal Marşı'nın bestesi olarak kullanılmaktadır.
İSTİKLAL MARŞI
Yorumlar
Yorum Gönder