Orta Çağ Avrupası'nda Sosyal Sınıflar Nelerdir?
Sırasıyla Asiller, Rahipler, Burjuvalar, Köylüler (Serfler) Orta Çağ Avrupası'nın sosyal sınıflarıdır.
1- ASİLLER:
Dönemin en ayrıcalıklı sınıfıdır. En üstte ise senyör adı verilen derebeyleri vardır. Senyörlerin en büyüğü ise kraldır. Derebeylerden sonra ise dükler, kontlar, baronlar, vikontlar, şövalyeler gelir. Asillerin her türlü hakkı vardır. Siyasal ve askeri olarak nüfuzlu kimselerdir. İngiliz Kral Yurtsuz John 1215'de Magna Carta'yı asillerin baskısıyla kabul etmiştir. Bu durum asillerin güçlerinin kanıtıdır.
2- RAHİPLER:
Asillerden sonra en ayrıcalıklı sınıftır. Papaya bağlı olarak çalışırlar, kilisenin sahip olduğu topraklarda senymrler gibi yaşarlardı. Toprakları sayesinde zenginleşmişlerdi. Vergi vermezler, askerlik yapmazlardı. Din ve devlet işlerini birlikte yürütmüşlerdi.
3- BURJUVA:
''Kentli'' anlamında kullanılır. Kasaba ve şehirlerde oturur, ticaret ve sanayi ile uğraşırlardı. Senyörlere ödedikleri vergileri sayesinde himaye edilirlerdi. Ekonomik haklara sahip olan orta Çağ'ın orta direk sınıfı Burjuvalar, sosyal-siyasal ve hukuksal bir çok haktan yoksundular. Ayrıca henüz çok zengin değillerdi. Zengileşmeleri Yeni Çağ'da Coğrafi Keşifler ile birlikte başlayacaktı. Onlar da böylece sosyo-ekonomik-siyasal-hukuksal bir evrim geçireceklerdi.
4- KÖYLÜLER (SERFLER):
En zor şartlar altında yaşayan, en alt sınıftır. Orta Çağ'da köylü iki sınıfa ayrılmıştı: Serf adı verilen köylülerin hiç bir hakları yoktu. Bunlar efendilerinin tarlalarında çalışır, kazançlarını onlara verirdi. Toprakla beraber alınıp satılırdı. Serbest yani özgür köylü ise ekip biçtikleri topraklarda mahsülün bir kısmını senyöre vergi olarak verirlerdi. Malları çocuklarına miras kalabilirdi. İstedikleri yere göç edebilirlerdi. istedikleri gibi çalışırlardı.
Orta Çağların kaç döneme bölündüğü ve her dönemin hangi yıllar arasında olduğunu bir türlüü anlayamadım.Örneğin erken orta çağlar hangi seneler arasıdır;Yüksek veya gerçek orta çağlar hangi yılardır; geç orta çağlar hangi yıllardır??????
YanıtlaSilOrta çağlar dönemleri şartlıdır çeşitli tarihçilere göre az da olsa farklılıklar vardır.İstanbul'un fethi şartlı olarak gerçek orta çağların sonu olarak tarihçilerce kabul edilmiştir.Bende bu görüşü kabul ediyorum. 29 mayıs 1453 tarihinde bir günde orta çağların sonu gelmemiştir.Tarihi dönemlerin snu tedricen gelir.Bu tarihten sonraki döneme geç orta çağlar denir benim anlayışıma göre
YanıtlaSilOrta çağlar dönemleri şartlıdır çeşitli tarihçilere göre az da olsa farklılıklar vardır.İstanbul'un fethi şartlı olarak gerçek orta çağların sonu olarak tarihçilerce kabul edilmiştir.Bende bu görüşü kabul ediyorum. 29 mayıs 1453 tarihinde bir günde orta çağların sonu gelmemiştir.Tarihi dönemlerin sonu tedricen gelir.Bu tarihten sonraki döneme geç orta çağlar denir benim anlayışıma göre.
YanıtlaSilAhmet Bey; başlıkta bahsi geçen Orta Çağ kavramı, sizin derinlemesine bakış açınızdan ziyade bir durumu ortaya koymaktadır. Burada amaç sosyal sınıflaşma kavramını, Orta Çağ'ın genelinde bilgi seviyesi alt grup olan öğrencilere sezdirmek amaçlıdır.tarih sizinde sezdirdiğiniz üzere bir oldu bitti değil, bir süreçtir.Fikirlerinize katılıyorum efendim. Fakat amacımız dediğim gibi sınıflaşma faktörünü alt grup bilgi seviyesindekilere aktarmaktır. Yorumlarınız ve uyarılarınız için teşekkür ederim. Saygılarımla.
Sil