Türkiye, İran, Irak ve Afganistan'ın 8 Temmuz 1937'de İtalya'nın işgalci politikalarına karşı oluşturulmuş olduğu bir savunma paktıdır. Tahran'da Sadabat Sarayı'nda imzalanmıştır.
Sadabat Sarayı |
Yayılmacı devletlerden İtalya'nın 1935'te Etiyopya'yı (Habeşistan) işgali, doğu ülkelerini hedef alan işgal politikası ve bu politikanın meydana getirdiği endişe Ortadoğu'da İtalya'ya karşı bir savunma sistemi kurma zorunluluğu yarattı. Bu zorunluluk nedeniyle Türkiye, İran, Irak ve Afganistan Tahran'da Sadabat Sarayı'nda pakta imza attılar.
Dörtlü pakt, bir dostluk havasında imzalandı. Devletler, yapılan anlaşma ile; dostluk ilişkilerini devam ettireceklerini, Milletler Cemiyeti Paktı ile Briand-Kellog Paktı'na bağlı olacaklarını, birbirlerinin içişlerine karışmayacaklarını, sınırların korunmasına saygı gösterileceğini, saldırıya hedef tutan bir tutuma girmemeyi kabul etmişlerdi.
Türkiye bir yandan Sadabat Paktı öte yandan Balkan Antantı ile doğuda ve batıda bir güvenlik sistemi kurarak kendisi için önemli olan bu iki bölgede barış politikasını güçlendirmiş oldu. Irak'ı manda olarak kullanan İngiltere ise ABD ile birlikte Sadabat Paktı'nı olumlu karşıladıklarını bildirdiler. Suriye, bu pakta dahil olmadı. Çünkü Irak ile sınır sorunları, Türkiye ile Hatay sorunlarını yaşıyordu.
Yorumlar
Yorum Gönder