Lozan Barış Anlaşması'nı Lozan'a Katılmasına Rağmen İmzalamayan Ülkeler
Gözlemci ABD ve Yugoslavya (Sırp-Hırvat-Sloven) İmzalamadı.
24 Temmuz 1923 tarihli Lozan Barış Anlaşması'nı konferansa katılmasına rağmen bazı devletler imzalamamıştı:
1- ABD: Konferansa gözlemci ülke olarak katıldığı için anlaşmada imzası yoktur.
2- Yugoslavya (Sırp-Hırvat-Sloven): Osmanlı borçlarından kendi ülkelerine düşen hisseye itiraz ettiler. Bu yüzden de metni imzalamadılar.
NOT: Yukarıdaki konu, ÖSYM sınavlarına hazırlık kitaplarından alıntıdır. ÖSYM formatına göre konu bu şekildedir. ABD'nin anlaşmayı imzalayıp imzalamaması olgusu yanlış anlaşılmış bir durumdur.
Bilal Şİmşir'e göre bu durumun aslı şudur:ABD, Osmanlı İmparatorluğu ile savaşmamış, bu nedenle Sevr Antlaşması'na taraf olmamıştı. Türkiye ile İtilaf Devletleri arasında, 24 Temmuz 1923 günü Lozan'da imzalanan barış antlaşmasında da taraf değildi. ABD ile Türkiye arasında, yine Lozan'da, 6 Ağustos günü ayrı bir Dostluk ve Ticaret Antlaşması imzalandı. Bu antlaşmayla iki ülke arasında dostluk ilişkilerinin kurulması, normal diplomatik ve konsolosluk ilişkilerinin yeniden başlatılması da öngörüldü.
YanıtlaSilİşte ABD Senatosu'nun imzalamayı reddettiği antlaşma bu Türk-Amerikan Lozan Dostluk ve Ticaret Antlaşması' dır, ikili bir antlaşmadır. Yani sekiz devletin imzaladığı asıl Lozan Antlaşması ile bir ilgisi yoktur..
Buna karşın, bu ikili antlaşma da Lozan barış sisteminin bir parçası sayılmaktaydı. ABD'deki Ermeni lobisi, her iki antlaşmaya karşı cephe almıştı..