Yürütme gücünün başında cumhurbaşkanının bulunduğu, halkın oylarıyla seçilen başbakanın birlikte çalışacağı bakanları bizzat seçmesiyle ve cumhurbaşkanının onayıyla kurulan hükümet şekline Kabine Hükümeti Sistemi denir.
Türkiye'de, 29 Ekim 1923'te, Cumhuriyet'in ilanı ile Meclis Hükümeti Sistemi'nden Kabine Sistemi'ne geçildi. Bu hükümet şekli ile aynı zamanda kuvvetler ayrılığı ilkesi için önemli bir adım atılmıştı.
Eski sistemde meclis başkanı başbakan olarak atanır, bakanlar ise meclis içinden tek tek seçilirdi. Kurulan meclis hükümetinde uyumsuzluk yaşabilirdi. Fakat kabine sistemiyle birlikte Başbakan, halkın oyuyla ve cumhurbaşkanının onayıyla hükümetini kurmaya başladı. Başbakan, Bakanlar Kurulu'ndaki bakanlarını uyumlu çalışabileceği kişilerden belirler, cumhurbaşkanının onayına bu şekilde sunardı. Onay alındıktan sonra da hükümet meclisten alacağı güvenoyu ile görevine başlardı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kabinesi ilk Başbakan İsmet Bey (İnönü) tarafından kuruldu.
Derleyen: Ali ÇİMEN
Twşekkürederim çok işime yaradı bunu öğrendiğim iyi oldu yarın sınavdan yüksek alcam
YanıtlaSilxd
Silben lgsye girecek bir öğrenciyim ve denememde kabine hükümeti sistemi sorusu çıktı o yüzden burdayım yazdıklarınızdan az biraz bir şey anladım ama olsundu. lgsye son 16 gün ve ben çoook heyecanlıyım benim için dua edin.İYİ GÜNLER ^^
YanıtlaSil