Ana içeriğe atla

Amerika Birleşik Devletleri Nasıl Kuruldu?

ABD Nasıl Kuruldu?

Coğrafi Keşifler ile birlikte Amerika kıtası da keşfedildi. Birçok Avrupa ülkesinden bu yeni kıtaya göçler başladı. Göç eden insanlar Amerika’nın çeşitli bölgelerinde koloni oluşturdular.

XVI. yüzyılda Fransa, Kanada ve Lousıana’da sömürgeler kurdu. İngiltere ise bugünkü Amerika’nın doğu kıyılarında 13 koloni oluşturdu. Portekizliler Brezilya’yı sömürge haline getirirken; İspanyollar da Kuzey Amerika’nın güneyinde, Kaliforniya, Teksas, Yeni Meksika, Arizona, Florida, Orta ve Güney Amerika’da sömürgeler oluşturdu.

ABD’nin kuruluşun başlangıcı ise, 13 İngiliz sömürgesinin İngiltere’ye isyan etmesi ile başladı. Bu 13 sömürgenin ayaklanmasının nedenleri şöyle sıralandı:

*İngiltere ile Fransa arasında çıkan (1756-1763) ‘’Yedi Yıl Savaşları’’ sonucunda İngilizlerin savaşı kazanmasına rağmen ekonomik buhran yaşamaya başlaması. İngiltere, bu savaşlar sonucunda Hindistan ve Kanada’yı Fransa’dan almalarına rağmen ekonomik krizi bir türlü atlatamamıştı.

* Ağır ekonomik krizdeki İngiltere’nin Amerika’daki 13 sömürgesine ek vergiler koyması. (Örneğin; Çay, damga…)

*Nivyork (New York) şehrinde bir araya gelen İngiliz kolonilerinin temsilcileri, İngiliz parlamentosunda Amerika’yı temsil eden milletvekillerinin bulunmadığını iddia etti. Bu yüzden İngiltere’nin istediği çay ve damga vergilerini reddetti. (Boston Tea Party)

İngiltere, vergi konusunda geri adım atmamıştı. Bunun üzerine Amerika’daki İngiliz kolonileri 1774’te I. Filedelfiya Kongresi’ni topladı. Kongreden İngiltere ile mücadele kararı çıktı.  Koloniler, Corç Vaşintın (George Washington) önderliğinde İngiltere ile 1775’te savaşa başladı. Savalın sürdüğü sırada 1776’da II. Filedelfiya Kongresi toplandı. Kongre 4 Temmuz 1776’da bağımsızlık kararı aldı. Kararın alındığı gün ‘’İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni(Bildirisi)’’ yayımladılar.

İnsan Hakları Evrensel Bildirisi (1776):

a) Koloniler özgür ve bağımsızdır. Kolonilerin İngiltere ile bağları yoktur.

b)Bütün insanlar özgür ve eşit doğarlar.

c)Özgürlük ve bağımsızlık insanlara Tanrı tarafından verilmiştir.

d)Gücünün halktan alan hükümetler insan haklarını korurlar.

e)Hükümetler bu hakları çiğnerse, hükümeti değiştirmek yine halk tarafından olur.

Bu uluslar arası bildiri, dünyayı evrensel anlamda etkiledi. Demokrasi gelişimi daha da hızlandı. Öyle ki 1789 Fransız Devrimi, insan hakları ile ilgili bir bildiri ve yazılı anayasa ile başlayacaktı. Fransa, bu savaşta İspanya ve Hollanda ile birlikte kolonilerin bağımsızlığını destekledi. Amaç, sömürgecilik yarışında İngiltere’yi zayıflatmaktı. Yakın zamanda Fransa halkının buradaki demokrasi hareketinden etkilenip ihtilal yapacağını hesaplayamadı.

İngiltere, Amerika’daki kolonileriyle yaptığı bu savaşta ekonomik ve askeri sıkıntılar yaşadı. Barış istemek zorunda kaldı. Amerika’daki 13 kolonisi ile 1783 Versay Anlaşması’nı yaptı. 1783 Versay Anlaşmasına göre; İngiltere 13 koloninin bağımsızlığını tanıdı. Senegal ve Antiller’deki bazı adalar Fransa’ya bırakıldı. ‘’Yedi Yıl Savaşları’’ ile İngiltere, İspanya’dan aldığı Florida Minorka Adaları’nı geri verdi.

Böylece Amerika bağımsızlığını kazandı. Bağımsızlık savaşının kazanılması sonrası ise iç savaş yaşandı. 1787’de George Washington başkan seçildi. Onun liderliğinde Amerikan anayasası hazırlandı ve kabul edildi. Böylece federal cumhuriyet yapısı oluşturuldu. Devlet, Amerika Birleşik Devletleri adını aldı.

Özgürlük Anıtı


YORUMLAR:

*Amerikan bağımsızlık savaşı, sömürgeciliğe karşı verilen ilk bağımsızlık savaşıdır.

* İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Fransız İhtilali için bir alt zemin hazırladı.

*ABD’nin kurulmasından sonra Avrupa’dan Amerika’ya her yıl on binlerce kişi göç etti. Böylece ABD’nin nüfusu artmaya başladı. Avrupa’da ise işsizlik azaldı. Siyasi, dini çatışmalar Avrupa’da eski gücünü kaybetti.  

Derleyen: Ali ÇİMEN

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yurt Açan-Yurt Tutan-Yurt Kurtaran Savaşları Nedir?

Tarihte; Malazgirt Savaşı "Yurt Açan Savaş", Miryokefalon Savaşı "Yurt Tutan Savaş", Büyük Taarruz "Yurt Kurtaran Savaş", Dandanakan Savaşı "Devlet Kuran Savaş" olarak nitelendirilir.    26 Ağustos 1071'de Büyük Selçuklu Devleti ile Anadolu'ya egemen olan Bizans İmparatorluğu arasında Malazgirt Meydan Savaşı yapıldı. BSD Sultanı Alparslan'ın orduları Romen Diyojen'in Bizans Ordusunu hezimete uğrattı. Bu savaştan sonra Türkler Anadolu'yu yurt edinmeye başladı. " Anadolu'nun kapıları Türklere açıldı."    11 Eylül 1176'da Anadolu Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında Denizli-Isparta arasındaki bölgede Miryokefalon  ( Myriokephalon)  Savaşı yapıldı. Bizans İmparatorluğu'nun bu savaştaki amacı Türkleri Anadolu'dan çıkarmaktı. ASD Sultanı II. Kılıç Arslan'ın orduları Bizans ordularını bozguna uğrattı. Böylece Anadolu'nun Türk yurdu olduğu kesinleşti. Türklerin Anadolu'dan atılamay

Atatürk ve Dayısının Çiftliğindeki Günleri

Mustafa Kemal'in Çiftlik Hayatı Mustafa Kemal, Selanik Şemsi Efendi İlkokulu'nda okulun altıncı sınıfında, yani orta kısmının ikinci bölümünü de bitirdiği dönemde babası Ali Rıza Efendi'yi kaybetmenin (28 Kasım 1893) acısını yaşadı. Şok yaşayan aile Zübeyde Hanım'ın isteği üzerine bir müddet Selanik yakınlarındaki Langaza'ya gitti. Orada küçük Mustafa'nın dayısı Hüseyin Ağa, çiftlikte çalışıyordu. Zübeyde Hanım maddi zorluklar yüzünden bu tercihi yapmıştı. Çiftlikte dayısı Hüseyin Ağa ile birlikte çiftlik işlerine yardım etti. Doğayla iç içe oldu. El becerilerini geliştirdi. Bakla tarlsında bekçilik yaptı. Bu çiftlikte bir dönem kalan Mustafa Kemal öğrenim hayatına da ara vermek zorunda kalmıştı. Mustafa'yı buradaki Rum Kilise Okulu'na yollamayı düşünmüşlerse de kendisi buna karşı çıkmıştı. Çiftliğin Arnavut yazıcısı Kamil Efendi'nin ve komşuları Hatice Hanım'ın verdiği derslerden de memnun kalmamıştı. Eğitim imkanından yoksun kalan bu

Gülbank Duası Nedir?

      Tekke âyinlerinde, saraylarda yapılan merâsimlerde, yeniçerilerin törenlerinde hep bir ağızdan yüksek sesle okunan ilâhi ya da duâlara GÜLBANG (Gülbank) denir.   Gülbanklar genellikle Türkçe ve topluca edilen dualardır.  Allah'a yalvarıp yakarma için söylenen dualardır. Yapılacak, ortaya konulacak iş; hayır, mutluluk, başarı getirsin diye yapılan dualardır.   Osmanlıca sözlükte ise Gülbang-ı Muhammedî, ezan demektir. Yeniçeri Gülbankı    Özellikle Bektaşilik, Mevlevîlik ve diğer bazı tarikatlarda çok yaygın bir dua geleneğiydi. Osmanlı Devleti'ndeki en stratejik askeri bölüklerden biri olan Yeniçeri Ocağı'nda bu gelenek yüzlerce yıl sürdürüldü. Yeniçeriler Bektaşîydi,  Ocağ-ı Bektaşîyân'dı.   Ayrıca  Mehteran Bölüğünde mehterbaşı da gülbank okurdu.      Özellikle tarihi Edirne Kırpınar Yağlı güreşlerinde ve diğer yağlı güreşlerde gülbank geleneği günümüze dek sürdürülmüştür. Yine esnaf teşkilatı olan Ahilikte, çıraklık, kalfalık ve ustalık törenl