Atatürk'ten Anılar 4 :Mustafa Kemal’in Anafartalar Grup Komutanlığı’ndan İstifası
Mustafa Kemal, tarihe adını ‘’Anafartalar Kahramanı’’ olarak yazdırmıştı. İngilizler, Çanakkale’de M. Kemal’in üstün sevk ve idaresi karşısında yenilgiye uğramış, çekilme kararı almışlardı. En büyük endişeleri ise, çekilme anında uğrayacakları büyük kayıplardı. Bunu önceden sezen M. Kemal, müttefiklerin çekiliş zamanını tespit ettirmek için keşifler yaptırmak istedi. Fakat Alman Mareşal Limon Von Sanders Paşa, müttefiklerin Çanakkale’den çekilmeleri olasılığını uzak gördüğü için bu keşfe gerek görmemişti. Fakat M. Kemal tam tersini düşünmeyi sürdürüyordu. Bu yüzden de düşmanın kaçarken sessizce kaçmasına ve teçhizatlarını kaçırmasına engel olmanın gerekliliğine inanıyordu.
Bu düşüncesine ters hareket edilmesinden dolayı M. Kemal, 10 Aralık 1915 yılında Anafartalar Grup Komutanlığı görevinden istifa etti. Limon Von Sanders, M. Kemal’e saygı duyan bir komutandı. Çünkü M. Kemal, Anafartalar’da düşmana geçit vermeyerek hem İstanbul’u hem de Sanders Paşa’nın askerlik şerefini kurtarmıştı. Dolayısıyla Sanders Paşa, M. Kemal’in istifasını hava tebdiline (değişimine) çevirmişti. Anlaşılan, istifanın altında yatan gerçek neden iddia edildiği gibi bir hastalık değildi.
Sonra mı?
M. Kemal’in dediği aynen çıkmıştı. İngilizler bir gece (19-20 Aralık 1915) bütün ağırlıklarını da alarak Suvla bölgesinden çekildiler. Müttefiklerin daha sonradan yayımladıkları raporlara göre; bu çekiliş esnasında hiçbir müdahalede bulunulmaması nedeniyle alay etmişlerdi.
Derleyen: Ali ÇİMEn
Kaynakça:
Sadi Borak, Bilinmeyen Yönleriyle Atatürk, İstanbul, 1966
Sadi Borak, Bilinmeyen Yönleriyle Atatürk, İstanbul, 1966
Yorumlar
Yorum Gönder