Ahmet Anzavur Ayaklanması Nedir?

Anzavur Ayaklanması

 Sivas Kongresi’nden sonra Anadolu’da Milli Mücadele’nin güçlü bir biçimde ortaya çıkması İstanbul Hükümetini  harekete geçirdi. İstanbul Hükümeti, Kuvayı Milliye’ye karşı hareketleri örgütlemeye ya da desteklemeye başladı.

İstanbul Hükümeti’nin Kuvayı Milliye’ye karşı desteklediği kişilerden biri Çerkez asıllı Anzavur Ahmet’ti. Anzavur Ahmet, Eylül 1919 da Manyas yöresine geçerek Milli Mücadele karşıtı bir kampanya başlattı. Bu kampanyada “Kuvayı Milliye’nin ülkeyi felakete sürükleyen İttihatçılığın bir devamı olduğunu” ileri sürüyordu. Nitekim bu çalışmaları etkili oldu ve çevresinde çok sayıda kişiyi toplamayı başardı. Anzavur Ahmet ve yandaşları kısa sürede Marmara Bölgesi’nde kasabaları denetim altına almaya başladılar.2 Kasım 1919’da Susurluk Anzavur’un kuvvetlerinin eline geçti.16 Kasım 1919’da Demirkapı Çarpışması’nda Anzavur Ahmet yenildi ve Susurluk’u terk etmek zorunda kaldı.Bu arada ayaklanmayı bastırmakla görevlendirilen Ethem Bey, Anzavur kuvvetlerini izleyerek  19 Kasım 1919’da Manyas’a girdi.Yarbay Rahmi Bey komutasındaki Kuvayı Milliye,Anzavur Ahmet kuvvetlerini Söğütalanı köyünde kuşattı.Ancak Anzavur Ahmet kaçmayı başardı ve ona bağlı  kuvvetler de  dağıldı.(30 Kasım 1919) Birinci Anzavur Ayaklanması böylece sona erdi.

            

Kuvvetlerini kısa sürede yeniden toparlayan Anzavur Ahmet,16Şubat 1920’de Manyas ve Gönen yöresinde ikinci kez ayaklandı. İki gün sonra Akbaş Baskını’nı gerçekleştiren Köprülü Hamdi Bey, Anzavur’un adamları tarafından öldürüldü. Bu arada Gâvur İmam adlı ayaklanmacıyla birleşen Anzavur Ahmet,4 Nisan 1920’de Gönen’i daha sonra da Karacabey ve Bandırma’yı aldı. İstanbul Hükümeti tarafından 18 Nisan 1920’de kurulan Kuvayı İnzibatiye komutanlığına da Anzavur Ahmet getirildi. Anzavur kuvvetlerinin yeniden üzerine yürüyen Ethem Bey, kanlı çatışmaların ardından Bandırma, Gönen ve Biga’yı geri alarak İkinci Anzavur Ayaklanması’nı bastırdı. Anzavur Ahmet,10Mayıs 1920’de Adapazarı’na girdiyse de Ethem Bey 23 Mayıs 1920’de isyancıları çıkardı. Bu başarısızlıkların ardından Anzavur Ahmet’in yönetimindeki Kuvayı İnzibatiye,25 Haziran 1920’de kaldırıldı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atatürk ve Dayısının Çiftliğindeki Günleri

Yurt Açan-Yurt Tutan-Yurt Kurtaran Savaşları Nedir?

İstanbul'da Doğan ve Ölen İlk Osmanlı Padişahı Kimdir?