Ana içeriğe atla

İstiklal Madalyası Nedir?

İstiklal Madalyası

   İstiklal Savaşı’nın başlamasından sonra, TBMM üyelerine ve savaşta yararlılık gösterenlere, Erzurum ve Sivas Kongreleri’ne katılanlara, savaşa katılan alayların sancaklarına verilmek üzere bir madalya çıkarılmasına karar verildi. Bu madalyaya İstiklâl Madalyası denir. 

   29 Kasım 1920 tarihinde, ‘’İstiklal Madalyası İhdası Hakkındaki Kanun’’ TBMM tarafından kabul edildi.  Ayrıca Osmanlı dönemine ait tüm madalya ve nişanlar iptal edildi. 1 Kasım 1926'ya kadar İstiklâl madalyalarını TBMM verdi. Toplam 95.261 kişiye İstiklâl Madalyası taltif edilmiştir (ödüllendirme). 15 Mayıs 1919 ile 9 Eylül 1922 tarihleri arasında cephede ve cephe gerisinde kahramanlık gösteren, özveri ile mücadele eden yurtseverlere İstiklâl madalyası verildi. 20 Kasım 1920'den  1926 yılına kadar TBMM; Kuvay-ı Milliyeci, mebus, asker, mülki amir, Ptt memurundan oluşan 6920 vatanseveri İstiklâl Madalyası ile taltif etti.

  Savaşta şehit düşenlerin birinci dereceden akrabalarına verilen istiklal madalyası, taşıyanın ölümünden sonra da yaş sırasına göre çocuklarına, yoksa babasına ya da annesine, onlar da yoksa eşine geçerdi.
İstiklal Madalyası


   Madalyanın ön yüzünde ilk meclis yapısı, 23 Nisan tarihi ve kağnıyla cephane taşıyan bir kişi; arka yüzünde ay yıldız içinde Türkiye haritası ve defne dalları arasında 1 Kasım tarihi yer alırdı. İstiklal Madalyası taşıyanlara şeref maaşı verilirdi. 
İstiklal Madalyası ÖNYÜZ


   M. Kemal Paşa, Ali Fuat Paşa, Kazım Karabekir Paşa, Refet Bele Paşa, İsmet Paşa, Fevzi Çakmak Paşa, Kel Ali Bey (Çetinkaya), Mahmut Celaleddin Bey, kazım Paşa (Özalp), Hüsrev Bey, Hacı Şükrü Bey, Fahrettin Paşa, Mahmut Esat Efendi, Hüseyin Bey gibi TBMM’nin I. Dönem bazı üyeleri ve Kılıç Ali, Ali Saip Bey gibi Güney Cephesi subayları kırmızı-yeşil şeritli istiklal madalyasına sahipti.
İstiklal Madalyası İle M. Kemal Paşa



İnebolu ilçesi ile Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa kentleri İstiklal madalyasına sahip kentlerdir.
Kurtuluş Savaşı ve İnebolu'dan Mermi Taşıyanlar
Konu ile İlintili Olarak BKZ.

→Türkiye'de İstiklâl Madalyasına Sahip Olan Şehirler
http://www.sessiztarih.net/2020/06/turkiyede-istiklal-madalyasina-sahip.html

→İstiklâl Madalyasına Sahip Türkiye'deki İlk ve Tek İlçe
http://www.sessiztarih.net/2020/06/istiklal-madalyasina-sahip-turkiyedeki.html



Derleyen: Ali ÇİMEN






Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Misak-ı Milli'den Verilen İlk Taviz Neresidir?

Misak-ı Milli'den verilen ilk taviz Batum'dur . Sovyet Rusya ile TBMM arasında 16 Mart 1921'de imzalanan Moskova Anlaşması'nda Sovyetler, TBMM'nin Misak-ı Milli sınırlarını tanımıştı. Ancak Sovyetler Birliği TBMM'nin daha önce Ermenistan ve Gürcistan ile imzaladığı anlaşmalarda belirlenen sınırı, Batum'un Gürcistan'a bırakılması şartıyla tanıdı. Gürcistan, Bolşevik rejiminin önemli uydu devletlerinden biri haline gelmişti. Lazistan'ın liman kenti Moskova Anlaşması ile Gürcülere bırakılmasına rağmen 20 Mart 1921'de Sovyetlerin ünlü Kızıl Ordu birlikleri, bölgedeki TBMM birliklerine saldırmış, hatta bir kısmını esir almıştı. Çünkü Moskova Anlaşması'nın haberi Batum'a ulaşmamıştı.  BATUM

Hicrî Takvim Miladi Takvime Nasıl Çevrilir?

Örnek: Hicrî 1431 yılını Miladi Takvime Çevirme Aşamaları: I. Aşama : 1441 Hicrî yıl 33 sayısına bölünür. Çünkü 1 Hicri yıl yaklaşık 354 gündür. Hicrî takvim kamerî, yani aya dayalı düzenlenir. Güneşe dayalı düzenlenen Miladi Takvimde ise 1 miladi yıl yaklaşık 365 gündür. İki takvim arasında bir yıllık sürede 11 günlük fark görülür. Bu fark toplamda her 33 yılda 1 yıl olmuş olur. 1431/ 33 = 43,36...→ yaklaşık 43. Böylece 33 yılda 1 yıllık farktan 1431 yılda kaç yıl fark olduğu ortaya çıkar. II. Aşama :  Yukarıda çıkan sonuç, Hicri yıldan çıkarılır. 1431-43= 1388 Böylece Hicri Takvimin Miladi takvim ile arasındaki fark düzeltilmiş oldu. III. Aşama : Yukarıda çıkan sonuç yıl farkı alınmış hicri tarihtir. Son olarak bu sonuca iki takvim arasında 622 yıl farkı eklenir. Hicrî Takvim başlangıcı, İslam Dini Peygamberi Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye Hicreti olayıdır. Bu olay Miladi 622'de olmuştur. 622 rakamı   iki takvim arasındaki yıl farkı

Atatürk Dönemi Türkiye- Fransa Arasındaki Sorunlar Nelerdir?

* Osmanlı Borçları Özet için BKZ.↴ http://www.sessiztarih.net/2020/06/osmanli-borclari-dis-borc-sorunu-ozet.html Ayrıntı bilgi için BKZ.↴ http://www.sessiztarih.net/2020/06/osmanli-borclari-dis-borclar-sorunu.html * Yabancı Okullar Özet bilgi için BKZ. ↴ http://www.sessiztarih.net/2020/06/yabanci-okullar-sorunu-ozet.html Ayrıntı bilgi için BKZ.↴ http://www.sessiztarih.net/2020/06/osmanlidan-turkiyeye-yabanci-okullar.html * Hatay Sorunu * Bozkurt-Lotus Olayı Konu ayrıntısı için içeriğe BKZ↴ http://www.sessiztarih.net/2020/06/bozkurt-lotus-davasi-ve-onemi-nedir.html * Adana- Mersin Demiryolu'nun Millileştirilmesi